Защо е хубаво, полезно и практично да носим бебето в слинг

11188306_972952499411574_2797113220816488368_n

Катерина е изключително носено в слинг бебе до петия месец от живота си. За този период така и не си купихме традиционната количка, а направо се сдобихме с трейлър/ремарке за колелото, като допълнение към носенето, благодарение на което можем да се придвижваме лесно и удобно тримата на по-големи разстояния. Носенето си остава обаче предпочитан метод за гушкане, успокояване, разходки сред природата или в центъра на града, където има много хора, за вършенето на множество дейности у дома, за които са нужни свободни ръце и приспиване по всяко време на деня и нощта. Носим я между 2 и 8 часа всеки ден, защото тя има нужда от тази близост, защото на нас ни е приятно и защото така можем да вършим много повече неща от ежедневието си, без излишно напрежение.

Много често ме питат защо го правим, докога ще я носим (до абитуриентския ѝ бал, разбира се :lol: ), няма ли да си купим количка, не ѝ ли е неудобно/топло/студено/стегнато, стига ли ѝ въздуха, няма ли да я разглезим по този начин и т.н. безброй въпроси на които лекичко започнах да се уморявам да отговарям и затова реших да събера всички възможни обяснения на едно място. Току виж и други родители се вдъхновят да носят така бебетата си или открият в това своето спасение, не само, защото е хубаво и приятно да имаш малкото човече гушнато близо до себе си, но и защото това дава много свобода и удобство и за двете страни.

В носенето на бебето в слинг няма нищо хипарско или сектантско (о, да, и това съм го чувала), то не е за специално избрани хора или враг на количките, напротив – всеки може да се възползва от възможностите, които предлага, за да улесни живота си, отглеждайки детето си и да му помогне да се чувства по-спокойно, ако то изпитва силна нужда да бъде често и за дълго в прегръдките на мама или татко. Возенето в количка си има своите удобства и предимства, които са ни ясни на всички и не за тях става въпрос тук, нито за отричането им по някакъв начин.

Определено не вярвам в твърдението, че продължителното носене по какъвто и да било начин на едно бебе, може да го разглези, да го превърне в манипулатор или „да се качи на главите на родителите си“. Бебетата имат нужда от близостта на своите родители в големи количества и как тя ще им бъде дадена няма никакво значение.

Първите дни и седмици от живота на бебето са стресиращи не само за него, но и за родителите му.

Това е период, в който всичко е ново и непознато, семейството трябва да се нагоди към промените, неувереността, да намери своя ритъм, в който да започне да функционира хармонично. Бебето се чувства объркано и изплашено в среда, където не се откликва автоматично на нуждите му, както е било 9 месеца в утробата, несъвършената му нервна система го кара да размахва некоординирано ръчички и крачета, от което се стряска дори и докато спи, липсва му успокояващия ритъм от сърцето на майката, както и естествената телесна топлина. Много деца започват да плачат веднага, след като бъдат оставени от родителите си в избраните с любов легла и се успокояват моментално, ако бъдат гушнати, не могат да заспиват сами и не знаят как да се утешават без помощта на кърмене, шише с мляко, биберон, песничка или играчка.

11071034_950158921690894_3259674938501518484_n

Катерина е такова дете, с енергичен темперамент, което от ден първи ясно и категорично отказва да бъде разделена от нас или да стои сама, като ни го показва доста гръмогласно. Затова и носенето ѝ буквално ни спаси, защото колко време човек може да издържи да люшка на ръце, да стои неподвижно, докато бебето спи върху него, да не прави абсолютно нищо, различно от носенето в прегръдки?

Физиологични ползи от носенето на бебето в слинг

Бебетата се раждат с естествена извивка на гръбнака, която се променя през първата година от живота им, както и с естествено свити крачета в коленцата, които постепенно се изправят. Заради това част то децата не се чувстват комфортно да лежат по гръб, както често ги оставяме в леглото им. Правилното поставяне и носене в слинг поддържа стабилно точно тази извивка на гърба, а също така държи и крачетата във формата на буква М (или поза „жабче“), което пък предпазва от луксация на тазобедрените стави. За последното е много важно да се използват правилните приспособления за носене – еластичен слинг (подходящ до 6-8 месеца на бебето), тъкан слинг (подходящ за бебета и деца на всякаква възраст) или ергономична раница (подходяща за бебета от 4-ти месец нататък). Тъй наречените „кенгура“ не се препоръчват, защото при тях гърбът на бебето не е в естествената си извивка, а седалката им е прекалено тясна и крачетата висят прави надолу, без да са в нужната ергономична позиция.

Поради тези причини носенето на бебето в слинг или ергономична раница е абсолютно здравословно и полезно за него, като разбира се, трябва да бъде поставено правилно – ето тук можете да прочетете повече за правилната позиция на бебето.

11130191_963931863646933_2391511482450287551_n

Носенето на бебето подпомага неговото развитие

Когато бебето е носено в слинг или ергономична раница, то от рано започва да се среща с околния свят и други хора – има по-широка видимост, навън непознатите любопитно се закачат с него и така то се социализира по-лесно, което пък подпомага преодоляването на страха от чужди хора, стимулират се сетивата му, наблюдавайки ежедневните дейности на родители си и взема косвено участие във всички събития от бита, което задоволява естественото му любопитство.

Носенето успокоява бързо, удобно и лесно

Дали го мъчат колики, неразположение, уморено е, изнервено или просто кисело, бебето обичайно се успокоява лесно и бързо, ако мама или татко го гушнат и поносят на ръце. Ръцете обаче скоро отмаляват, особено, когато детето расте и става все по-тежко, а и родителите имат нужда и желание да вършат много други неща, не само за себе си, но и за дома или работата си. Носенето в слинг съчетава тези две дейности идеално – детето е спокойно и уверено, близо до сърцето на единия от двамата родители, може да се оглежда около себе си, да ги наблюдава какво вършат или да спи, сгушено удобно.

В нашия случай, благодарение на носенето в слинг, оцеляхме без тежки психически и слухови увреждания по време на периода с коликите, когато Катерина плачеше вечер неутешимо и бурно – слагането ѝ в слинга я успокояваше и приспиваше почти веднага и караше не само нея да се чувства по-добре, но и нас да се успокоим, че можем да ѝ помогнем. На този етап носенето я успокоява винаги, когато не се чувства добре по някаква причина, различна от глад или мокра пелена – изнервена е, след ваксина, мъчат я зъби, крива е, не може да заспи и т.н. Така и ние сме много по-спокойни и се грижим за нея без излишно напрежение, не трупаме големи количества нервност и се чувстваме щастливи. А щастливите родители са най-доброто нещо, което едно бебе може да получи 😉 .

IMG_1533

Спокойно бебе – свободни ръце

Благодарение на носенето по няколко часа дневно, успяваме да се справим с цялата домакинска дейност у дома. С нея в слинга мога да готвя, чистим, простираме, мием прозорци, сглобяваме мебели, подреждаме, бършем прах и пускаме прахосмукачка, гладим, мием чинии и вършим всичко у дома, което е безопасно за нея. Използването на силни препарати в близост до бебето не е препоръчително, затова и тях ги пропускаме, както е важно и при готвенето да се внимава да не пръсне нещо горещо от котлона върху детето. Сега, когато е по-голяма, я носим и на гръб, което още повече улеснява нещата.

Също така докато я нося мога да чета, да се занимавам с хобитата си, да рисувам, да блея през прозореца или да изпия спокойно чаша кафе или да хапна, позволява ни да имаме често гости или ние да се виждаме с приятели – в слинга ли е и има ли движение, Катерина е спокойна.

Дори и този пост е написан благодарение на носенето – бебето спи на гърба ми, докато аз пиша. Така върша и голяма част от работата си, което ми позволява да не губя тренинг в писането на статии и рядко ми се налага да откажа някой служебен ангажимент.

1958119_1005702422803210_2482556682446262265_n

Носенето е удобно за разходки или пътешествия

Благодарение на слинга, с Катерина започнахме да излизаме навън още от втората седмица на живота ѝ, макар да е родена през зимата. Гушната близо до мен или Димитър, никога не сме се притеснявали дали ѝ е студено, давайки ѝ от собствената си топлина. Носейки я, можем да се разхождаме дълго сред природата, като правим почивки за игра, смяна на пелена или кърмене, да пазаруваме без тя да се изнервя, да седнем и пием кафе или да хапнем навън.

10365894_972944186079072_8213044594396187772_n

Преди няколко дни осъществихме и първото си по-дълго пътуване с влак – благодарение на това, че беше удобно гушната в нас, Катерина, която иначе се изнервя след десет минути оставена да прави каквото си иска, пътешествието мина леко и приятно, без плач или нервни моменти. Намирам и за плюс, че не ни се наложи да носим количка с нас, която да трябва да качваме и смъкваме от влака, да промушваме из тесни пространства и ескалатори, да носим по стълби и да ѝ търсим място във влака, а тя да мрънка и иска да излиза от нея.

IMG_1630

И аз, както и вие, със сигурност сме виждали или изживявали момените, в които детето решава, че не иска да се вози повече в количката и трябва да бъде извадено моментално, иначе оглася пространството с писъци. Е, за такива моменти слингът или ергономичната раница са идеални, защото е много по-лесно да носите бебето в такова приспособление и да бутате количката, отколкото детето да е в ръцете ви и да бутате. Затова и когато сме навън с ремаркето (дали във функцията му на количка или прикрепено към колело), носим и раницата с нас – изнерви ли се Катерина, един от двама ни я взима и носи, докато се успокои.

Носенето в слинг или ергономична раница създава близка и крепка връзка между родител и дете

Носенето на бебето от майката допълва естествената връзка, която съществува между нея и бебето ѝ, подпомага развиването на интуицията, която ѝ подсказва какви са нуждите на детето. За бащите носенето е още по-голям плюс, защото най-вероятно те прекарват по-малко време с бебето, ходейки на работа, а ако те са основният родител, който се грижи за него, също помага за изграждането на естествена връзка на доверие между двете страни и по-добро разбиране на нуждите. Защото игрите са едно, но докато бебето е още съвсем малко, то се нуждае най-вече от топли ръце и гърди, които да докосва, да вдишва аромата им, да слуша туптенето на сърцето, да се успокоява от телесната топлина на мама или татко.

11012733_986782268028597_4430736713208755821_n

Носенето на бебето по няколко часа дневно подпомага кърменето и преодоляването на неувереността

Ако сте избрали да кърмите детето си, малкото му топло телце, притиснато до гърдите ви е един от най-добрите стимулатори за производството на кърма. Благодарение на тази близост в тялото ви се отделят нужните са създаването на мляко хормони и се стимулира лактацията. Освен това носенето би ви помогнало да овладеете по-лесно бушуващите настроения и чувства след раждането, карайки ви да се чувствате по-сигурни и уверени в това, което правите, а именно – да давате цялата си обич, близост и най-добрата грижа, на която сте способни за своето дете.

Носенето е хубаво и доставя удоволствие

Носенето е толкова хубаво! Всъщност, това беше една от първите причини, които ни вдъхновиха да носим Катерина по този начин. Освен, че отглеждането ѝ така, идеално пасва на нашия начин на живот, и двамата с Димитър намираме за омайващо прекрасно усещането как тя се отпуска и заспива доволно в прегръдките ни, как лицето ѝ е на една целувка разстояние, как ни поглежда и докосва отблизо, без да се налага да се навеждаме над нея. Обичаме да усещаме дишането ѝ и прелестния ѝ бебешки аромат.

IMG_1541

Носенето ѝ в слинг или ергономична раница просто удължава прегръдките, които си разменяме, от мигове в часове. А тези часове, през които тя е все още мъничка и нуждаеща се изцяло и непрекъснато от нас, минават толкова бързо, че ми се иска да бутилирам обичта на близостта ни за онова обозримо бъдеще, когато крачетата ѝ ще искат да тичат на воля, а малките ѝ ръце да изследват света, различен от мама и татко. Кога ще дойде този момент, ще я оставим да реши сама.

Дотогава ние ще я носим дълго в прегръдките си, за да слушаме отблизо и с наслаждение музиката, която създават сърцата ни, притиснати едно до друго.

Полезна информация

До петия месец на Катерина използвахме еластичен слинг шал на Manduca, а в момента я носим в ергономична раница Manduca (той) и мей тай на немската фирма JonoBaby (аз). И от трите сме изключително доволни.

В Библиотека за слингове “Вълшебен възел” можете да прочетете повече подробности за различните видове слингове и ергономични раници.

От сайта www.roshavo.com можете да закупите слинг или ергономична раница, да получите съвет или консултация, ако се двоумите и да тествате някой избран модел, преди да го закупите.

You may also like...

8 Responses

 1. Ru Pankova says:

  Много ми хареса – кратко, ясно, изчерпателно, умилително 🙂 Прекрасни сте, със сигурност малката Катерина е щастлива, че участва съвсем отблизо в живота на майка си и баща си!

 2. Благодаря за милите думи 🙂

 3. Много прегръдки и от трима ни, Светле! <3

 4. Много прегръдки и от трима ни, Светле! <3

 5. Чудесна статия, прекрасни снимки!

 6. Благодаря, Бубка!

 7. Jeni Madjarova says:

  Ах, че сте хубави!

Leave a Reply