Как да спестяваме време, място и усилия в кухнята

134505_172414659465328_7836141_o

В момента пека соленки, приготвям малки португалски сладкишчета, на котлона в едната тенджера къкри зеленчуково къри, а в другата се вари полента. Много често ми се случва да готвя повече от едно нещо наведнъж и обичайно резултаът след това е огромна купчина мръсни съдове, хаос от опаковки и наръсено брашно по пода. И вместо човек да седне и да се наслади на приготвените ястия, трябва да се захване с чистене и миене… или да остави купчината и да й обърне внимание няколко часа по-късно, когато нещата са се втвърдили непоносимо и всичко отнема двойно повече време. Познато, нали?

Кухнята ми е малка, нямам миялна машина, както и много пространство за събиране на големи количества чинии и купи. Последното всъщност не го и искам, защото не виждам голям смисъл от него, в крайна сметка двама души не се нуждаят от особено много посуда. Виж, на повече работно пространство бих се зарадвала, но и на това съм доволна, а и напоследък успявам да се организирам доста по-добре, така че хаосът накрая е минимален. Възможно е! Не само в малки, но и в големи кухни.

Ето и някои от триковете, които ми помагат да държа готаврските вълнения под контрол:

1. Предварително подготовка. Приготвям си предварително всички продукти, които ще са ми нужни, както и бъркалки, ренде, мерителна чаша, везна. След като приключа с пакета с брашното, захарта или ориза, ги прибирам веднага в шкафа, както и връщам всяка използвана подправка на мястото й, вместо да я оставям на кухненския плот.

2. Голямата дъска за рязане. Голямата дъска за рязане е изключително удобно нещо, което може да побере няколко вида нарязани зеленчуци, без да се налага използването на панички или чинийки, в които да се слагат, докато им дойде реда за сготвяне.

3. Силиконовото килимче. Почиства се много по-лесно от кухненския плот, използвам го за месене на тесто или просто подложка под купите, когато искам да спестя време от дълго търкане. Измива се много бързо и нищо не залепва върху него.

4. Нож. Инвестицията в хубав нож ще ви се изплати през времето. С моя мога да режа абсолютно всичко – от месо, през зеленчуци, плодове и ядки, до тесто. Това спестява място, тъй като нямам нужда от други ножове, а и повишава качеството на храната, тъй като не се затъпява и винаги е остър, сътветно дава възможност за повече прецизност. Моят е изцяло керамичен, марка Kyocera и ми е подарък от брат ми 🙂 .

5.Боклукът! Впечатляващо е просто как за съвсем кратко време на кухненския плот могат да се съберат огромно количество боклуци – обелки от плодове и зеленчуци, опаковки и т.н. За да избегна този момент, държа контейнер/малко кошче/купа/дълбок съд, в който ги събирам. В моя случай имам два отделни, тъй като в Германия боклукът се събира разделно – един за био отпадъци и един за пластмасови опаковки. Найлонови торбички, закчени наблизо, също вършат работа, но ако мислим за природата, бихме ги ограничили. Когато приключа с готвенето, просто изпразвам “подвижните кошчета” в по-големите. 

Между другото, знаете ли, че от обелките на зеленчуците се приготвя чудесен зеленчуков бульон, който след това може да се използва за супи и ястия, вместо вода. Най-хубаво се получава от обелки от лук, моркови, тиквички, тиква, ряпа, картофи, остатъци от пресни подправки. Разбира се те трябва да са хубаво измити преди това.

6. Битката с мръсните чинии. Това ми е любимата хритринка – да измивам всяко съдче или прибор, които използвам, в процеса на самото готвене. Например – замесвате тесто за соленки, приключвате с купата, в която сте го забъркали и вилицата, използвана за разбъркване на яйцето вече не ви трябва – вместо просто да ги оставя в края на плота, ги измивам за половин минута. Ако имате миялна машина е още по-лесно – само се изплакват и се прибират в нея. След като ги измия, не ги трупам и чакам да изсъхнат, а ги подсушавам с кърпа и ги прибирам по местата им. Тавите измивам накрая, като ги слагам в мивката, поръсвам ги със сода за хляб и малко препарат, след което напълвам мивката догоре и ги оставям да се накиснат за 15 мин. След това се почистват изключително лесно.

7. Магията на дъската за гладене. Ако мястото ви не достига, дъската за гладене се превръща в чудесна подвижна маса, върху която могат да се слагат по време на готвенето купи, тави, забъркани кремове, които се охлаждат и т.н. Преди това я покривам със стара покривка, за да не се цапа.

А какви са вашите полезни трикове и идеи за спестяване на време и усилия в кухнята? 

You may also like...

9 Responses

 1. Ех, Иринка хауса в кухнята е неизбежен когато се развихрим там, но е истина че може да бъде ограничен. 🙂
  Лично аз вярвам, че в правило номер 1 (предварителна подготовка) е тайната на успеха към оборването на хауса по време на готвене. Когато всички продукти са предварително приготвени е и по-лесно и бързо да се сготви. Предпочитам да оцапам няколко купички повече вместо всичко наоколо. Сещам се, че не веднъж са ме питали учудено как ми се занимава да приготвям продуктите за снимка. Аз не ги приготвям за снимка, винаги така си готвя – може би съм придобила този полезен навик през годините в ресторанта.

 2. Съгласна съм с теб Мария! И аз от известно време така процедирам и наистина е по-удобно! (Y)

 3. Хубава тема!Триковете ни се припокриват. И аз обичам да измивам използваните прибори и купи веднага след като съм ги ползвала. Сигурно, защото не мога да търпя да има нещо в мивката. Е, случва се понякога да се затрупам с неизмити съдове, но това е рядко.
  От скоро имам миялна машина и установявам, че с нея се използва много повече посуда. Например ако ползвам една купа за разбъркване на нещо, после я слагам в машината и взимам друга купа за друго нещо. А иначе веднага измивам първата и пак си я ползвам.
  Дъската за гладене не съм разпъвала в кухнята, но в старата малка кухня слагах тави и подноси по столовете и изобщо където намеря свободно място.
  Организацията както на пространството, така и на работния процес наистина спестяват време.

  • Alia says:

   В старата квартира имахме миялна (всъщност снимката е от онази кухня), но да си призная я ползвах само, ако сме имали гости или ако съвсем не ми се занимава да мия на ръка, тъй като беше много голяма. Но и аз забелязах тогава, че дефакто така използвам повече съдове, отколкото ако просто си изплакна купата и я употребя за следващото нещо.

   Ще се възползвам от идеята за столовете, благодаря 🙂 .

 4. Eoc says:

  🙂 кухнята ми е малка и ако не се организирам рискувам да остана без никакво място. Горе долу ползвам същите хитринки, а относително отскоро имам съдомиялна и просто забърсвам със салфетка и прибирам в нея използваните съдове.

  • Alia says:

   Определено е удобство, но аз някак обичам да мия чинии и така мога да си мисля за хиляди неща. Това определено не може да се каже за останалата къщна работа, де 🙂 .

 5. Съгласна съм, Марийка, аз също си подготвям нещата, не всичко слагам в купички (всъщност често нямам чак толкова купички, но това е защото се ограничавам от купуването на много посуда :)) и определено помага за контролирането на хаоса!

 6. Juliapulia says:

  Аз съм като един малйк тайфун в кухнята, когато готвя. Аз не си приготвям всичко, а често го взимам от местото му и го връщам там веднага (което никога не се случва с дрехите и гардероба или с други извънкухненски шкафове). Резултатът от това е едно постянно движение напред-назад, затова не е здравословно да има някой наоколо, просто бива отнесен от вихъра. Мия си всичко веднага (което пак никога не се случва след ядене, пусти мързел). Вместо дъска за гладене, ползвам табуретките, добре че кучето знае да не се доближава до тавите и си познава собствената тенджера с храна. Общо взето ако искам да изчистя кухнята, просто трябва да сготвя. Иначе, ако е просто така за самото чистене, ама много ме мързи. Що съм такава не знам 🙂

  • Alia says:

   Хаха, Юле, така както го описа се замислих и аз, че най-често си чистя кухнята преди да започна да готвя 🙂 Но понеже готвя всеки ден, та не бях забелязала зависимостта. Виж, за миенето на чиниите след вечеря и мен доста ме помръзва… Все още не съм измислила кардинално решение на въпроса 🙂 .

Leave a Reply