Лимоново-джинджифилово сладко

Image_01 (2)

Харесвам формите на джинджифила, начинът по който пасва в ръката, жълтеникавия цвят на сърцевината му. Харесвам как, докато се стърже, се появяват конци като дълги ресни на любим килим. Ароматът му е силен и те стиска за гърлото, след което отпуска цялото тяло. Лютивината му е пикантна по неописуем начин.

Харесвам го като добавка на различни сладка, а точно този мармалад с лимони, освен много вкусен, е и изключително полезен. Особено в сезона на настинките, някак кара тялото да се чувства по-бодро и силно. За първи път го опитах във вариант от магазина, когато миналата година Еми ми подари едно красиво бурканче. И така се влюбихме дълбоко.

За направата му са нужни: 6 големи лимона или 8 по-малки, 1 джинджифилов корен (около 250 г), 350 г кафява захар, 250 мл вода

Кората на лимоните се настъргва, след което се обелват и се изважда само месестата им част (почистена от люспите). Коренът от джинджифил се обелва и се настъргва на едро ренде.

В дълбока тенджера се смесват захарта, лимоновата кора, лимоновата пулпа и настърганият джинджифил. Добавят се водата и захарта, след което сладкото започва да се вари на тих огън, като се разбърква от време на време. Готово е, когато капка, капната върху порцеланова чинийка, не се разтича, а остава цяла.

Сладкото се разпределя в сухи бурканчета, затваря се с капачки и се обръща върху тях, докато се охлади напълно. Или се сипва в един голям буркан, който може да се съхранява отворен в хладилника до 4 седмици.

Снимка: Димитър Катерински

Рецептата е публикувана на www.dnevnik.bg 

You may also like...

2 Responses

  1. Iliyan Dimitrov says:

    Това сладко трябва да се казва Грипомор или нещо такова 😉 Страхотно е! Поздрави!

  2. Хаха, дааа, ако вляза в бизнеса на природните лечения, ще се възползвам от името :)) Поздрави!

Leave a Reply