Булгурена салата

Image_01

Не знам за вас, но на мен всяко изобилие в даден момент ми загорчава. Раздвоената ми личност никога не може да избере само едно нещо и да му се радва непрестанно, разнообразие трябва да има. И колкото и тривиално да звучи, все си казвам (понеже понякога се ядосвам, че една седмица много ми се рисува и само това правя, а на следващата вече ми се занимава само с шиене, например), че животът е прекалено кратък, за да не опитаме колко е възможно повече вкусове, умения, пътища и аромати.

Затова и след изобилието на празничните декемврийски дни, когато настъпва влажната и безлична мъгла на януари и сякаш спира времето в онази сивкава светлина преди залез, ми се иска да  ям простички храни и да пиша простички думи. Твърдото месо на авокадото, поръсено с лимон и сол, точно както си представям, че трябва да се ядат морските таралежи. Варени картофки с малко масло. Бисквити с много ядки, сладък маджун, сушени плодове, сусам.

И любимата ми булгурена салата, леко пикантна, леко стипчива от наровия сироп, много плътна и с дъх на земя. За първи път опитах булгур преди много години, когато мама го приготви с картофи и домати на фурна и от тогава това е едно от най-любимите ми ястия.  В тази салата има боб, нахут и пресни зеленийки, все благини, които носят цвят и дъх, и утешение. Ям я бавно и оставям мислите си да танцуват, да правят планове, да решават с какво точно ще се занимават тази седмица.

За направата й са нужни: 2 ч.ч. булгур, 1/3 ч.ч. червен боб, 1/3 ч.ч. нахут, ½ ч.ч. зехтин, 3 с.л. сок от нар*, 6 с.л. доматено пюре, 2 с.л. лимонов сок, пресен магданоз, пресен кориандър, сол и червен пипер.

Варивата се сваряват по отделно според указанията на опаковката, отцеждат се и се охлаждат. След това се смесват в купа, добавят се зехтина, лимоновия сок, сока от нар и доматеното пюре и салатата се разбърква.

Нарязват се пресният магданоз и кориандър, добавят се към варивата, след което салатата се поръсва с червен пипер и сол на вкус. По желание може да се добави още лимонов сок или сок от нар. Салатата се сервира охладена.

*По принцип тази салата се приготвя със сироп от нар, редукция на сок, който купувам готов, но мисля че в България може трудно да се открие. Ако намерите в арабските магазини – използвайте него, но и с пресен сок от нар вкусът е много хубав. 

Снимка: Димитър Катерински

You may also like...

2 Responses

  1. Ив Ет says:

    Сироп от нар с произход Ливан наистина има в арабските магазини покрай Женския пазар. Аз го открих наскоро, страхотен е за дресинги и маринати с уникално наситен вкус.

  2. Това е чудесно, тогава, много отива и на риба също така.

Leave a Reply