Здравей, време

10519453425_892589d94e_z

Не обръщам много внимание на годините, някак не ми харесва идеята за периодите, начало и край, рамки от мигове. Осъзнавам, че за много хора е важно да затворят страница зад себе си и същевременно да отворят нова, на която да започнат да пишат обещания или мечти към себе си. И същевременно не разбирам смисъла на това да се предизвикваш, да си слагаш лимити и точки за изпълнение. Сякаш животът е работа, която трябва да планираме година по година, да изпълним начертания план и накрая да можем да отметнем чинно задачите от списъка, преди да съставим следващия.

Ясно е, че няма как от 31 декември до 1 януари изведнъж да се променим. Да станем по-добри, смирени, смели, по-успешни или по-щастливи. Вероятността да откажем цигарите или да спазим точно тази диета, започнала след умопомрачителното преяждане по празниците, е доста малка. Вероятността да започнем да се харесваме повече само за една нощ, е почти нищожна. Промените, често, настъпват съвсем бавно. Промъкват се тихомълком и започват да се натрупват. Понякога дори не ги забелязваме, понякога дори нямат нужда от определена дата.

Затова си мисля, времето няма нужда от рамкиране. Може би се нуждае от молив, за да бъде щриховано. Или от думи, които да си откъсват мигове. Но най-вече има нужда да бъде живяно от всички нас, с грешките и глупавите ни постъпки, с лошите ни навици, с добротата ни, която успява да се измъкне въпреки всичко, което не харесваме. Или точно заради него.

Време, в което ти се иска да носиш червена барета, а писането звучи като котешки стъпки в снега. Представте си го. Задръжте го за миг на върха на езика. Хванете го за ръка и тръгнете заедно.Посоката, всъщност, няма значение.

Не се притеснявайте, ако и тази година не успеете да се промените. Ако не започнете да спортувате повече или да четете повече книги. Така, както ви виждам, сте прекрасни. Просто не забравяйте да живеете, защото времето има нужда от вас, за да съществува. Точно такива, каквито сте.

You may also like...

19 Responses

 1. Лара says:

  И моето време няма нужда от още рамки и без това сме рамкирали повече неща отколкото е нужно в тоя живот. Промените понякога се осъзнават внезапно, но да, често настъпват неусетно. Нещата в живота нямат нужда от определена дата, но всички си имат определен миг. Хубаво написано и много хубава рисунка. 🙂
  Желая ти много време, в което да ти се иска да носиш червена барета, мила Алиа.

 2. Dimka Zlateva says:

  Колко хубаво казано! 🙂

 3. Чудесно е, че приемаш нещата и себе си и времето така, без “рамки”.
  На някои от нас обаче ни е забавно, и интересно, и мотивиращо, да си имаме намерения и да си слагаме в точни моменти и “рамки”. И даже ни се получава. Така че, нека всеки бъде със себе си както намери за най добре. You do you, I do me:)

  • Alia says:

   Постът ми не е критичен, така че няма място за засягане. Няма нищо по-хубаво от свободата да живеем така, както ни харесва, разбира се 🙂 .

   • 🙂 радвам се, че мислиш така. стига да не си пречим всичко е ок.
    а иначе за това кой как точно ще си се приема и колко ще си прави планове и ще са му успешни – времето ще покаже. мисля, че хората се подхранват по различни начини, и ако един се впряга в едно, друг се мотивира от друг. мн ме накара да се замисля поста ти днес. Мислих и за това, че аз например не виждам смисъл в книгите за самопомощ за мен лично. Не искам да търся в тях, или пък в езотериката, моите преживявания и отговори. Както не обичам и алкохол и цигари. А други пък са фокусиране на получаване на удовлетворение от тях.
    разбирам и че ти нямаш нужда от новогодишни цели, за да живееш добре, и това е чудесно.
    но за мен писане на намерения именно по нова година могат да работят чудесно и да дадат обновяваща перспектива. и тъй като даваш съвет да не си поставяме цели, аз пък ти давам обратна връзка 😉

    • Alia says:

     По принцип не съм сигурна кое е по-правилно – да се съмняваш в собствените си идеи и разбирания, ако прочетеш различно мнение или да си кажеш “абе тоя що не си…, аз си знам най-добре”. Затова и много се пазя да давам съвети, постът ми и това не е. По-скоро е желание да кажа на всички хора, че са прекрасни такива каквито са и дори и да не успеят да се справят с поставените цели, няма нужда да се самобичуват, защото животът е прекалено кратък и прекалено много хора ни критикуват отстрани, за да си го причиняваме и сами. Мисля си, че всеки има нужда понякога да чуе подобно нещо, когато е уморен или обезсърчен, когато е изгубил вяра в себе си и в търсенето на смисъл. Началото на новата година е натоварено с много очаквания за повечето хора и някак дори и онези, които никога не са си правили планове, се включват във всеобщата суматоха, след което често остават разочаровани от себе си. Ако ти не си от тези хора, а напротив – постигаш удовлетворение от постигнатото или непостигнатото, значи няма причина да се отъждествяваш с думите ми.

     Иначе единствената цел, която някога съм си поставяла и поставям в този живот, е да приемам всичко, което ми се случва, докато стоя на брега на реката и гледам как тече водата. Но ти благодаря за съвета 🙂 .

     • разбрах:) благодаря ти, поста си е чудесен, а ти си още по чудесна и обожавам да те чета, Ирина! радвам се, че те има в блогопространството и изобщо в пространството.

    • Alia says:

     И аз винаги те чета с удоволствие, Вероника 🙂 Продължавай да бъдеш себе си.

 4. Прекрасно, Ирка!

 5. Juliapulia says:

  Твоето време е като моето, радвам се, че не съм сама 🙂 А колкото то мигове – за мен те са именно безценните, те дават тласъка н авремето, на живота, на хората. Мигове – планирани или не, но хубави, щастливи – един такъв прекрасен миг ми се случи вчера, когато просто лежах, вдишвах въздуха и остатъчната емоция от празника, когато просто осъзнах за пореден път, че съм в миг на пълно щастие и хармония.

  И все пак, честита нова 2014 година 🙂

  • Alia says:

   Много ги обичам тези моменти на пълно и безметежно щастие 🙂 . Честита 2014-та, Юлия!

 6. Благодаря!

 7. Благодаря, Ани!

 8. Albena Todorova says:

  Ти си прекрасна, Ирина.

 9. Интересен поглед! Хубаво е!

Leave a Reply