Лютеницата със сирене на баба

DSC_20130807_223238-001

Преди десетина година с брат ми нарекохме тази лютеница пастет “Цони” (на името на баба Цонка) и бяхме планирали стройна система за производство, продажба, износ, забогатяване и тъй нататък. Не реализирахме проекта, но пък любимото ми есенно лакомство, което съпътства целия ми живот, още от най-ранно детство, си остава все така прекрасно.

Не ме разбирайте погрешно, аз харесвам лютеницата, но по начало ми е малко скучна. Обаче лютеницата със сирене на баба е нещо много повече. Тя е плътна, дъхава на пушек и дърва, упойваща вкусна и най-прекрасната част – в нея има сирене! А аз толкова обичам сирене, че понякога мога да ям само него, с добавка от кашкавал или друго сирене и така, без гарнитура. Малко странна работа.

Когато се захванахме да правим книжка за есента, това беше и първата рецепта, която ми хрумна. Оказа се, че всъщност никога не съм я приготвяла сама и хем ми беше хубаво да го направя, хем малко тъжно. Защото любимите вкусове от детството нямат напълно същия аромат, ако се налага да си ги забъркаш сам, на доста километри далеч от баба. Но пък тя и мама ме консултираха по телефона за точните количества на съставките, така че резултатът в крайна сметка имаше познатия вкус на обич. И на залязващо октомврийско слънце, на тънък хлад, който пъпли по голите колена, на уморени детски клепачи, които упорито искат да останат будни, след цял ден тичане около големия огън, над който е къкрила лютеницата, а след нея и специалната, със сирене.

Количеството на съставките е оригиналното, по което я правехме някога. За приготвяне на котлона спокойно може да се намали на половина и дори още повече, но ви съветвам да направите повечко, защото е толкова вкусна, че изчезва почти мигновено. А, да, и в никакъв случай не забравяйте прясно изпечения домашен хляб, нали! 🙂

Нужни продукти: 7 кг червени чушки, 1 кг сирене, 400 мл олио, черен пипер – по желание

Начин на приготване: Чушките се измиват и изпичат. Това може да се направи в чушкопек, ако имате такъв или във фурната. Във фурната се подреждат в тави, застлани с хартия за печене и се пекат на 230 градуса с вентилатор до готовност. След като се изпекат се слагат в найлонови пликове, за да се задушат и когато се охладят, се обелват и почистват от семките.

Чушките и сиренето се смилат в машинка за месо като се слагат едновременно няколко чушки и парче сирене, за да се получи хомогенна смес. Могат да се смелят и в кухненски робот. Смляната лютеница се прехвърля в голяма тенджера и се запържва за 5-10 мин в олиото, при непрекъснато бъркане. Може да се сложи черен пипер на вкус (аз сложих и ми харесва много с него).

След това се насипва в бурканчета, затварят се с капачки на винт и се стерилизират във вряща вода за 30 минути.

Тази рецепта е част от “Малка кника за есента”. В нея можете да намерите още много вкусни, сладки, солени, ароматни есенни рецепти, които да направят деня ви вълшебен. 

You may also like...

4 Responses

  1. Мдаа, с такива вкусотии зимата определено се преживява по-лесно.

  2. Жени says:

    Че кое ѝ е странното на обичта към сиренето – и аз съм в този клуб – сутрин, обед и вечер, за предястие, основно или десерт (натрошено с мед!) мога да ям сирене/на 🙂 Общо взето на маса без сирене не сядам 😉 Колкото до лютеницата със сирене – това е една от рецептите от книжката, която съм си заплюла да пробвам в най-скоро време 🙂

  3. ernesta says:

    сега цяла зима ще отварям мислено бурканчета от тази лютеница ))

  4. И моята баба правеше такава лютеница 🙂 ей, ама как ме върна в детството ми 🙂 благодаря!

Leave a Reply