Бухнали палачинки

Image_01

Палачинките са любимата ми закуска, но през лятото ми е ужасно горещо и досадно стоенето пред печката в продължение на минимум час, за да ги направя. А понякога отнема и повече време, защото ние не се задоволяваме със скромни количества – като ще са палачинки – много да са 😆 .

Затова и тези вълшебни popovers ми се сториха ужасно изкушаващи, още преди няколко години, но едва наскоро се сетих да опитам как ще се получат вкъщи. Бухването им е като магия, която забавлява много децата, така че те също биха им се радвали подобаващо. Рецепти онлайн има ужасно много, моята е вариант на любимата ми смес за палачинки, защото търсех познатия вкус. Получава се страхотно ароматна и пухкава закуска, която изисква минимум усилия, а дава чудесен резултат – особено, ако още топли се намажат с масло и конфитюр и се излапат до последната трошичка.

От тази доза стават 10 “бухнали палачинки”, които се пекат във форми за мъфини, но могат да се използват и чашки за крем-карамел. Важно е по време на печенето фурната да не се отваря, за да не спаднат.

За направата им са нужни: 230 мл прясно мляко, 2 големи яйца, 160 г брашно, 1 ч.л. зехтин, 1 с.л. захар, ½ ч.л. ванилия, 50 г разтопено масло

Фурната се включва да загрее на 200 градуса. Млякото, яйцата, зехтина, захарта, солта и ванилията се разбиват с миксер до получаването на хомогенна смес. Брашното се добавя на две части и продължава да се бърка още няколко минути, докато стане еднородно палачинково тесто. Оставя се да отдъхне.

Маслото се разтапя на бавен огън и след това с него се намазват дъното и стените на формички за мъфини. Палачинковата смес се разпределя в тях, като всяка се пълни до половина, след което се слагат в загрялата фурна.

“Бухналите палачинки” се пекат на 200 градуса между 30 и 40 мин. или докато придобият приятен златист цвят. След като се извадят от фурната, може да се направи на всяка по една малка дупчица с клечка за зъби, за да излезе парата, която се е събрала в тях, и да не остават влажни в средата.

Снимка: Димитър Катерински

Рецептата е публикувана на www.dnevnik.bg

You may also like...

Leave a Reply