Посока: Балтийско море – част първа

DSC_20130602_092348

Всяка седмица от месец май в Германия има по един почивен ден, което чудесни пролуки за кратки пътешествия из страната. В последния възможен за това уикенд, преливащ от дъжд, единсветното, което ми се искаше, беше слънце и градуси по-високи от 11, а прогнозата за времето обещаваше, че най-сухото място наоколо ще бъде районът на Хамбург. Хамбург? Огромно пристанище, красива архитектура, безкраен поток от кораби, издаващи дълбоки, гърлени звуци и върволица от яхти с тихо белеещи се платна, известен в цял свят рибен пазар – като прибавим и обещанието за хубаво време – какво повече му трябва на човек?

Хамбург е един от най-посещаваните градове в Германия, с изключително атрактивен нощен живот, който привлича туристи от цял свят. Затова и намирането на хотел за дълъг уикенд е почти невъзможно, освен ако не направите резервация няколко седмици по-рано. В такъв случай най-лесно е да се избере по-малък град в района, което пък отваря нови възможности за разглеждане на още повече интресни места.

DSC_20130531_091612

Любек е точно такова място. Може би би останал пренебрегнат, ако решите да се губите из хамбургските безкрайни улици през цялото време, но в този случай е идеална опция за престой. Любек е от онзи тип градове, които са привлекателни и красиви по неочаквано мек и ласкав начин. Старата част е заобиколена от вода, порти и мостове, образувайки тънък прозрачен слой пречупваща се светлина, която милва червените тухли на къщите. Особено сутрин. Затова е и добре да се разглежда преди да сте изпили първото си кафе, докато улиците са почти празни, учениците бързат за училище и си подвикват весело, бутайки колела, събрани на весели и шарени групички, бодри като врабчета.

DSC_20130531_075421

Настроението на този град те предразполага да обикаляш и обикаляш, да спираш за кафе и кроасан, когато пекарните отворят, след това отново да тръгнеш и въпреки че не е голям, при всеки кръг успяваш да откриеш нещо ново, различно и интересно. И неслучайно старата му част, в своя средновековен стил, е обявена от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. Там се намира и третата по големина катедрала в Германия – “Мариенкирхе”, датираща от 14-ти век, заедно с още 6 големи и красиви църкви, отбелязващи различни точки на Любек.

DSC_20130531_073205

Любек, както и всички крайморски градове в Германия, е идеалното място за опитване на морски специалитети, най-вече маринована и пушена риба, която идеално върви с черен хляб, кисели краставички или прясна салата и чаша бяло вино. След подобна почивка и вкусно похапване, разходката из града може да продължи с още по-добро настроение. На един ъгъл се намира малка-къща музей, която представя рисунки, скулптури и лични архиви на писателя Гюнтер Грас, който е прекарал голяма част от живота си в този район. На следващия ъгъл пък е родната къща на Томас Ман, така че ако сте почитатели на “Вълшебната планина” и “Тенекиеният барабан”, ще можете да се докоснете до частица от духа на авторите им.

DSC_20130531_075934

Любек е извествен и с производството си на бадемов марципан – в много сладкарници и кафенета в града могат да се видят цели скулптури, изработени от него, както и да се опитат различни десерти с участието на сладко-горчивия му аромат. Според легендата, той е създаден точно там, преди много-много години, по време на война, когато в града не са останали никакви други запаси, освен захар и бадеми. Дали това е вярно, не е от толкова голямо значение, колкото вкусът на марципана, който се предлага в Любек – фин и запомнящ се, обвит в горчив шоколад, който още повече засилва тръпчивостта му.

DSC_20130531_091407

Градът е популярен и с още едно ароматно чудо, което си заслужава да бъде опитано – виното “Ротспон”. Гроздето за него се отглежда и ферментира във Франция, след което се пренася в дървени бъчви в Любек, там се бутилира и оставя да отлежи.

DSC_20130601_214659

На 20 мин. с влак се намира и плажът на Любек – Травемюнде. Студените северни морета носят не по-малко очарование от топлите южни – огромни плажове, ситен, почти бял пясък, тъмни и ласкави вълни, ухание на сол, засъхващо по кожата. Балтийско море има тихи, някак спокойни и упойващо безкрайни брегове. По залез слънце вятърът се усилва и става щипещо-хладен, но розово-сивата свелина, която се спуска, си заслужава студените минути.

DSC_20130602_084115

А рано сутрин е не по-малко красиво. На всички немски плажове могат да се видят ето тези “плажни кошници” (от немски – Strandkorb), които са идеални за ветровито време – в тях се сяда, на завет сте, същевременно може да се обръща към слънцето, има изваждащи се “чекмеджета”, за да си опънете краката и изобщо седенето в тях е огромно удоволствие. Обзема те някакво затишие и интимно отделяне от света, а пред теб – само море и пясък. Цената им е обичайно между 2 и 3 евро на час, за цял ден варира от 8 до 10 евро, в зависимост от района.

DSC_20130602_084922

Ето така изглеждат отблизо, като в момента на снимката са заключени, а отварянето им става, като се махне дървената решетка. Много приятен заслон са и изключително удобни за почивка след дълга разходка из ветровете по плажа.

DSC_20130531_173818

Редуването на градове и плажове изпъстря всяко пътешествие с много противоречиви усещания – от една страна тишината, която носи със себе си морето, от друга – уличната шарена и красива глъчка, която замайва и събужда слънчеви усмивки. На 2 часа път от Любек, в посока Полша, се намира град Росток, място, което е известно най-вечо с крайбрежните си части и е популярно за почивка по всяко време на годината. Защото, ако лошото време в Германия можеше да спре хората да излизат навън, то те почти през цялата година трябваше да си стоят вкъщи 😀 .

DSC_20130531_174537

В града се намира един от най-старите университети в света, създаден през 1419 година. Друго красиво и интересно място е площадът с общината (на снимката) – просторен и живописен, с много кафенета и ресторанти и леко доловим морски дъх. Там се намират пет много запазени и изключително внимателно реставрирани къщи от 15 и 16-ти век. Главната улица  Kröpeliner Straße преминава през почти целия стар град и по нея може да се стигне до живописно пристанище.

DSC_20130531_132157

Но най-живописното и красиво място в града е плажният район, наречен Варнемюнде. Той се намира на 15 км. от центъра на Росток и до него се стига бързо с влак или градски автобус. Като всеки крайбрежен град и там има алея, която се разхожда покрай пристанищната част, изпъстрена с красиви лодки, яхти и малки корабчета. Там може да се похапне набързо и изключително вкусна панирана бяла риба с пържени картофки и сметанов сос.

DSC_20130531_131532

След кратка разходка по крайбрежната улица, пътят ни отвежда до дългоочакваната кледка на плажни дюни, кей и фар. Красива като картина.

DSC_20130531_133313

Плажът тук е доста по-голям от този в Травемюнде и доста по-ветровит. Слънцето помага студът да не се усеща толкова, а и самото място е така съвършено в бледите си цветове, че човек успява почти да не усеща как вятърът пронизва.

DSC_20130531_152454

А  и винаги има плажни кошници за подслоняване, сгушени сред дюните.

DSC_20130531_134429

Въпреки това, плажовете на север, обичайно се посещават с екипировка от яке, одеяло и наяколко бири за разкош 😀 .

DSC_20130531_151807

Плажните барове  също са вариант да се насладите на мястото – коктейлите са свежи, има дреболии за похапване и одяла за най-измръзналите. Цените на такива места почти не се различават от тези в градовете.

DSC_20130531_152643

Плажът свършва с дървена пътека, изтупване на пясъка от ходилата, обувките звучат някак неудобно, след като няколко часа пръстите са потъвали меко. Но пък Хамбург и Кил ни очакват с нови и още по-интересни места, така че няма никакво място за съжаление, просто казваме “Довиждане!” на морето.

Снимки: Димитър Катерински

You may also like...

1 Response

  1. 4 January, 2014

    […] ни посреща слънчев и шумен, ярко изпъкващ след спокойствието на Любек и Росток. Гарата е точно до пристанището, с голям площад отпред, […]

Leave a Reply