Вкусът на новата година

DSC_20121231_130834

Много е важно с какъв вкус ще започне новата година. Нашата ухаеше на тиква, задушена в розмарин, разтопила душата си под нежните ръце на сиренето гауда. Имаше вкус и на домашен хляб, за да не забравяме кои са важните и простички неща. Там, където се пресичаха старата и новата година, онзи специален момент, в който секундите се прегръщат и си предават духа на времето, избухна празничната мекота на баварския кезекухен, полят с френско шампанско. И за разкош, като фойерверк, малък шоколадов бонбон, пълен с вдъхновено очакване, което се разлива по езика.

DSC_20121230_32

Рядко се обръщам назад със съжаление или равносметки. Миналото си е минало, то може да бъде само хубав спомен, но не и повод за промяна на живота ни днес. Бъдещето пък идва със страшна сила, всяка минута, изненадвайки добре скроените ни планове, обръщайки ги с главата надолу. През повечето време най-много си заслужава да живеем днешния ден с цялата му пълнокръвност, но признавам си, понякога се изкушавам, да попътувам извън него, в собствените си мечтания. Там, доказано, е най-хубаво, не струва нищо, а пуснатото на свобода въображение се връща от вълшебни пътешествия в незнайни земи с много нова и интересна храна за душата.

DSC_Galet_s_tikwa_i_sirena_20121230_75

Така че, мили хора, стягайте куфарите на мислите си, запрятайте ръкави и яхвайте вдъхновението си. Направете деня си хубав, фантазирайте искрено и бъдете смели.Оставете новата година да се случва така, както си иска и да разопакова специалните си изненади  за вас, когато реши. Най-доброто, което можете да направите е да я живеете с удоволствие 😉 . Честита Нова година!

DSC

Пълнозърнест галет с тиква, сирене гауда и розмарин

за тестото:

 • 4 с.л. зехтин
 • 2 с.л. меко масло
 • 1/2 ч.ч. хладка вода
 • 1 жълтък
 • 2 и 1/2  ч.ч. тъмно ръжено брашно
 • 1/2 ч.л. бакпулвер
 • 1/2 ч.л. сол

за плънката:

 • 150 г тиква, нарязана на кубчета
 • 2-3 с.л. крема сирене (използвах “Филаделфия”)
 • 60 г сирене “Фета”
 • 60 г сирене “Гауда”
 • розмарин, сол, черен пипер

В дълбока купа се изсипва брашното, в средата му се прави кладенче и се изсипват всички останали съставки. Замесва се меко тесто, което не трябва да лепне (това зависи от типа ръжено брашно, който използвате, ако лепне прекалено много, добавете още малко). Увива се в прозрачно фолио и се оставя за час в хладилника.

Нарязаната на кубчета тиква се запържва за 5 мин. в загрят зехтин с малко сол и накълцан пресен (или сушен) розмарин. Оставя се настрана.

Охладеното тесто се разточва на тънък кръг, който се намазва с крема сиренето, като не се стига до края му, а се оставят няколко снатиметра празен борд. Отгоре се разпределят запържената тиква, сиренето “Фета” и “Гауда”-та и се поръсват с малко зехтин и нарязан пресен (или сух) розмарин. Краищата на галета се прегъват навътре, като трябва да покриват част от плънката.

Галетът се пече на 200 градуса около 3о мин.

You may also like...

3 Responses

 1. Изглеждапросто разкошно!

Leave a Reply