Неделни миниатюри: Време за пикник!

Последният уикенд беше под надслова на храната. Започна още в петък вечерта, когато бяхме заведени от приятел китаец в азиатски магазин, за да си купим хубав ориз. По неговите думи оризът в Европа се приготвя ужасно, като се вари директно във вода и изобщо не става за ядене след това 🙂 . В Китай се приготвя на пара, електрическите уреди за целта никак не са скъпи, но понеже вкъщи рядко се яде ориз, мисля да се възползвам от добрата стара цедка, сложена над тенджера с вода. Оризът е дребен, а не дългозърнест и с леко по-различна форма от познатия у нас бисерен.

Покрай него се сдобихме и с оризови спагети, нудъли от брашно от спелта, японски сладкиши “мочи” (ако правилно произнасям името),  ябълково желе на лентички, за директно гризкане, кокосово масло без аромат за готвене и малайзийски кокосови пудинги. Магазинът обаче е огромен и смятам в най-скоро време да го посетя отново, за да изпробвам още интересни продукти.

Съботата продължи с уговорка за пикник с приятелите ни от Китай. Среща в “Рейн парк”, който е на брега на реката, огромен, зелен и прекрасен. Времето обещаващо слънчево, но все пак аз без жилетка в тази държава не излизам 😆 . След известни спънки от гледна точка на езиковата бариера, се оказва, че пикникът е всъщност барбекю, а аз съм се подготвила семпло със сурови бонбони, рулца от тиквички, бретцели, сирена и вино. От другарчетата беше месото и бирата, а в самия парк има много обществени барбекюта, от теб се иска да си донесеш храната и доброто настроение.

Прекарахме наистина много приятни четири часа в разговори за междукултурни различия, печене на мръвки, хапване на мръвки, игри, спасяване на футболна топка от езерото, излежаване (особено аз, ха!) и пийване на бира.

Любима игра на приятелите ни, редом с федербала – тук вместо хек обаче, се подритва онова шарено нещо с пера, което се вижда на снимката.

В Китай не са големи почитатели на суровите зеленчуци, затова дори и краставиците се подлагат на топлинна обработка. Печени на грил, с лютиви подправки, се оказаха доста приятни на вкус.

Недвлята беше обещана дъждовна и късната сутрин не ни изненада – облаци, ръмеж и студен вятър. С Д. отдавна не бяхме започвали деня в някоя пекарна, затова се метнахме на колелата и се отдадохме на немска закуска, черно кафе и дълги, топли разговори.

Обичам такива недели, когато не бързаш за никъде, нищо не те очаква, освен собствените ти желания, можеш по всяко време да се мушнеш с книжка в леглото, да гледаш дъжда през прозореца и вечерта спонтанно да решиш, че ти се ходи на фитнес. А след това да си подредиш и къщата, с прилив на енергия, за да започне новата седмица на чисто 🙂 .

You may also like...

3 Responses

  1. Traiana Kajrakova says:

    Направо ти завидях:) Прекрасни лакомства.,пълен релакс!

  2. Yordanka Dobreva says:

    Чудесен уикенд!
    С пожелания за една успешна седмица!

Leave a Reply