Неделни миниатюри: Марбург, в духа на братя Грим

Последната неделя беше изпълнена със смях, вино, вкусна храна и красиви улици. Всъщност и съботата. Даже и петъка! Страхотна тройна комбинация от приятна компания, интересно място и слънчеви облаци.

Заедно с наша приятелка, която не бяхме виждали отдавна, отпътувахме за Марбург – малък немски град, който се намира в провинция Хесе. Градът беше по избор на Д. и се оказа невероятно очарователен – красиви сгради в готически стил, замък, малки потайни улички и ъгли, магазинчета с ръчно правени изкушения и сладолед, много сладолед, почти на всяка пряка.

До старият град води изтощителен баир, но усилието определено си заслужава. Къщите искрят в различни цветове, а над тях се извисява кулата на замъка. Още едно стръмно изкчаване и се озоваваме в двора му.

В този момент някои от нас решиха да разгледат музея му, а други се приютихме в кафенето в подножието му и се отдадохме на бира, изтощени от тежкото изкачване 😆 . Музеят обаче наистина изглежда интересен от снимките на Д., така че определено си заслужава да се види.

Освен с интересната архитектура и университета си, Марбург е известен и с това, че в него са живели братя Грим – и улиците, покривите на сградите, всичко напомня някак на приказка.

В града има няколко средновековни катедрали, но най-красивата от тях е тази на Св. Елизабет:

В събота вечер, когато беше първият мач на Германия в европейското първенство и всички заведения бяха препълнени с огромни телевизори, обградени от запалянковци, на централния площад театрална трупа правеше генерална репетиция на интересно представление. Всеки свободно можеше да го гледа, което ми се стори страхотна идея – не само като реклама, но и като възможност за повече хора да го видят.

С добра компания и безкрайни приятни разговори времето минава ужасно бързо. В неделя сутрин никак не ни се тръгваше от Марбург, затова изпуснахме един влак, пихме ледено шоколадово фрапе и поглеждахме нагоре към отраженията на прозорците, събирайки си спомени.

 

Миниатюрно съвършенство, нали?

You may also like...

5 Responses

 1. Завиждам на жителите на града- всеки ден да се будиш в приказка на Братя Грим сигурно е супер:) Завидях и на теб за разходката и снимките 🙂

 2. Руми says:

  Прекрасни снимки и слънчево настроение! Марбург си го бях набелязала за разглеждане, докато живеех в Кьолн преди много години, но така и не успях да отида дотам. Чудесно е, че си го изживяла така хубаво! 🙂

  • Alia says:

   Заслужава си определено, добре че има “Лонли планет” да ни ифнромира за хубави местенца 🙂 .

 1. 18 June, 2012

  […] Неделни миниатюри: Марбург, в духа на братя Грим / Публикувано на 18.06.2012 […]

Leave a Reply