Сладки математически упражнения

Любимите ми шотландски маслени сладки се преобразяват в ново амплоа, за да помогнат на децата, които не се спогаждат особено с математика (аз бях едно такова дете 🙂 ). Статията е публикувана на www.dnevnik.bg .

Всяка хубава ваканция задължително си има край, сякаш за гаранция, че е била специална. Зимните празници свършват точно в онзи момент, когато скуката започва тихо да се промъква у дома, напомняйки, че и най-приятните развлечения омръзват, ако продължат прекалено дълго.

Това правило важи дори и за децата, които по-трудно се насищат на игри и забавления, но това не значи, че връщането към училищните занимания е лесно и без съпротивление. Все пак там ги очакват домашните и упражненията, строгите учители, тежката раница всеки ден и купищата на пръв поглед безинтересни учебници.

И, разбира се, математиката. За някои щастливи малчугани, тя е поредната детска игра, но за други е олицетворение на всички възможни страшилища, които могат да се скрият зад привидната простота на цифрите. Дробите, таблиците за “уморение”, смятането, геометрията… и колкото повече учат, толкова по-малко разбират.

Така че не е чудна неохотата на някои деца, които трябва да се върнат отново към нея след безкрайните снежни забавления през зимната ваканция. Да се подобри негативния ореол на математиката има много начини, но едни маслени сладки определено ще приковaт интереса им за по-дълго време. И то какви сладки – специални бисквити за смятане!

В случая всякакви бисквити биха свършили работа, но онези, замесени и украсени от самите деца, ще доставят много повече удоволствие. След като са изпечени, върху тях само трябва да се изпишат с шоколад цифрите от 1 до 9, да се нарисуват няколко плюса и минуса, едно равно и знаците за умножение и деление.

И така сладкото смятане може да започне директно върху масата, вместо с лист и химикал, а за всяка успешно решена задача, детето ще може и да се награждава с излапването на правилния резултат.

За направата на бисквитите са ви нужни:
 225 г меко масло, 100 г пудра захар, 225 г брашно, 100 г царевично нишесте, щипка сол.

Мекото масло, нарязано на парченца, се разбива заедно с пудрата захар, докато се получи гъста кремообразна смес. Добавят се брашното, царевичното нишесте и щипката сол и започва да се меси.

Тестото е много ронливо в началото и трудно се събира на топка, но както при всяко с толкова много мазнина – след известно време от топлината на ръцете безформената маса се превръща в идеално меко тесто. Цялото замесване отнема около 5 мин.

След това тестото се увива в прозрачно фолио и се оставя за 30 мин. в хладилника. Когато се е охладило, внимателно се разточва на дебела кора , от която се изрязват с формичка кръгли бисквити. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 170 градуса фурна около 15 мин. или докато краищата им порозовеят леко.

Готовите сладки се оставят да се охладят добре и след това върху тях се изписват цифрите с разтопен шоколад.

You may also like...

Leave a Reply