Коледни вълнения

Предадох се! Сигурно, защото получих първия си коледен подарък и макар да не е завалял все още сняг, мъглите сутрин се превръщат в скреж по дърветата, започнах да се подготвям за печенето на празнични сладкиши. Благодаря ти, мила Краси, за прекрасните, изплетени от теб диадема, брошка и букмарк (който се беше сгушил в книгата, която чета и не искаше да излиза с мен за снимка 😉 ) – направи зимата ми много по-красива и топла!

Искаше ми се да изпека още няколко есенни рецепти, но в събота не издържах и заформих дългия списък с вкусотии, които искам да изпробвам тази година. Оказаха се толкова много, че ще трябва да пека всеки ден от днес до Коледа, за да изпробвам всички, но пък се надявам резултатите да си заслужават усилията 🙂 .

Извадих и строих всички формички за сладки на проверка.

Попълних запасите от подправки, захаросани портокалови и лимонови корички, глазури, ядки, марципан и вкусни украси.

Наредих шишенцата с ванилов екстракт, портокалова есенеция, ром, мадейра и шери. Опияних кухнята 🙂 .

И най-накрая стоплих вечерта с първото за годината греяно вино, в компанията на един от новите празнични шоколадови вкусове на “Линдт” (сега съм се заканила на този с пълнеж от ирландско кафе, ммм).

Утре, утре започвам с първите ароматни бисквити! А вие подготвихте ли се за коледното печене? 🙂

You may also like...

10 Responses

 1. Жени says:

  Странно, но и мен тази година коледният дух ме хвана рано-рано (а друга година се мръщя, че супермаркетите още от октомври са украсени)… Вече си въртя няколко коледни песнички, заредих се с джинджифил, индийско орехче и канела и съм в търсене на красиви коледни формички 🙂

  • Alia says:

   Ох, а мен по принцип ме хваща винаги рано (е, не в средата на октомври) и едвам се удържам. Все си намирам оправдание, за да започна рано, а после се оказва, че не е било достатъчно рано и не успявам да пробвам всички рецепти, които искам 🙂 Мъка, мъка!

   Интересни формички съм си откривала в едно малко магазинче, близо до “Женския пазар” – ръчно правени са и малко по-скъпи. Ако искаш мога да потърся адреса?

   • Жени says:

    🙂 Ако не те затруднява. Тези дни така или иначе установих, че за близо петте години в София нито веднъж не съм била на “Женския пазар” – добър повод да го посетя най-накрая 😉

    • Alia says:

     Магазинчето се намира много близо до бул. “Стефан Стамболов” 10 – между клиника “Борекс” и преди имаше антикварен магазин, мисля още е там. Малко е, на витрината са наредени метални формички. Това е добър повод за посещение на “Женския пазар”, хем в арабските магазинчета там има хубави подправки и сушени плодове 🙂 .

 2. Еос says:

  И аз съм готова 🙂 даже днес правих списък колко пакета масло, брашно и пудра захар ще ми трябват 🙂
  Наздраве 🙂
  п.с. завиждам за коледните базари в Германия с греяно вино 🙂 приказка 🙂

  • Alia says:

   Чудесноо, не съм сама 🙂 Наздраве! Нямам търпение да започне другата седмица коледният базар, ще има много снимки 🙂 .

 3. И аз съм на коледна вълна, очаквам твоите предложения за курабийки! Прекрасни форми и интересни аромати си приготвила :))

  • Alia says:

   И аз ще очаквам твоите рецепти, Марияна, сигурна съм, че ще бъдат много интересни 🙂 . Поздрави!

 4. Cinnamon says:

  Коледно-захарната вълна ме е заляла и мен. Започнах с домашни карамелени бонбони с лешници, акомпанирани от прекрасен ангел от фино стъкло – подарък за една мила дама. След това се появи нежна панакота с мед и тиква. А вчера всичко премина под знака на импровизациите – ръжено шоколадови курабийки, които завършиха досла безславно. Толкова много идеи, а толкова малко време да пробвам всичко!

  • Alia says:

   Много добре звучи началото на твоето празнично меню 🙂 И аз имах вече един несполучлив опит, резултатът хич не ми хареса на вкус, но явно рецептата не е била мой тип…

Leave a Reply