Трюфелов зехтин по Исабел Алиенде

Според древни мъдреци, прекомерната употреба на трюфели пораждала печал. В наши дни е трудно да се докаже този феномен, тъй като те са толкова скъпи, че едва ли някой успява да преяде с тях, но от друга страна Исабел Алиенде твърди, че само полъх от наситения им аромат е достатъчен, за да прогони унинието в любовта.

В книгата си “Афродита” страстната чилийска писателка разказва как веднъж поканила привлекателен мъж на вечеря, който бил известен с кулинарните си специалитети, и решила да го впечатли (и прелъсти) с омлет с трюфели и лъжичка червен хайвер отгоре. За съжаление цената на рядката гъба не се оказала по джоба й, но пък за късмет попаднала на отзивчив продавач-италианец, който щом разбрал за целта на занятието и дал идея как да реши проблема си: със зехтин с дъх на трюфели! Не по-малко романтично, но много по-евтино 😉 .

Продавачът я посъветвал да купи хубави черни маслини, да ги измие обилно с вода, докато се заличи вкуса им и тогава да ги накълца на дребно и да ги накисне за няколко часа в трюфеловия зехтин. В крайна сметка господинът, за който били всички сложни приготовления, се оказал разочароващ, но пък омлетът се получил наистина страхотен, с много нежен аромат.

Цената на трюфеловия зехтин варира в зависимост от количеството използвана за  него гъба – дали е само аромат или има и малки парченца, а и от вида на самото маслиново олио. Но при всички случаи е добър заместител на трюфелите в рецепти за паста, риба и всякакви супи. А защо не и към някоя зимна салата с тиква? Ароматът на зехтина напомня на нещо дървесно, земно и плътно и кара устата да се пълни със слюнка – в него има нотка от дъха на манатарките, но се крие и специфичен мускусен нюанс, който чудесно се комбинира с по-бледо отразени храни.

Друг продукт, който приятно поема аромата на трюфелите и може да се купи готов, е акациевият мед. Той е подходящ за участие в мариноването на дивечово месо или хубаво свинско. Горчицата с трюфели прави чудесна компания на немското кисело зеле и всякакви вурстчета.

А според Алиенде няколко капки от трюфеловия зехтин, поставени зад ушите, са и оригинален парфюм, който превръща всяка дама в страстна изкусителка ;).

Отдавна събирам ревюта за книги, филми, събития, места и всякакви интересности. В тази рубрика “Ревю” ще бъдат струпани на едно място – изписаните през годините и всички онези, които предстоят. Новото ще бъдат ревюта на различни интересни продукти, които срещам и намирам за все още непопулярни, но много интересни – предизвикателство за вкуса и любопитството като трюфеловият зехтин, баварската “Обазда” и кремът за ръце от картофи.

You may also like...

4 Responses

 1. Maria says:

  Кремът за ръце от картофи ми е супер любим:-) Ще следя рубриката с голям интерес:-)

 2. Alia says:

  На мен миризмата му ми идва малко в повече, ама това е заради всичките ми алергии предполагам :))

 3. Мира says:

  Оттук му усетих аромата! Разказваш прекрасно 🙂 С удоволствие ще следя новата рубрика.
  Поздрави и хубава седмица!

 4. Alia says:

  Благодаря, Мира! Ароматът му е наистина завладяващ 🙂 .

Leave a Reply