Есен на клечка

След като изпратихме благополучно лятото и есента се настани трайно с дъждовете и пъстрите си цветове, за децата настана времето на есенните подвизи в училище, в парка, в планината и в… кухнята. Всеки сезон е благотворен на идеи за забавления, но есента блести с особено много качества.

Сега е моментът за събиране на кестени и превръщането им с помощта на пластелин и кибритени клечки в банда весели човечета и животни. Жълъдите са готови да сменят бледите си шапки с нови във всички цветове на дъгата, а пожълтелите листа сякаш сами искат да се включат в игрите – като красив букет за мама, под формата на есенен венец за входната врата, във вида на рокля за любимата кукла или с помощта на малко лепило като част от рисунките с пастели.

Във всяка фурна вече се търкалят печените тикви, поръсени със захар, а някои родители може би разказват на малчуганите и историята за Душко Добродушков. Сочните зърна грозде оживяват във въображението на децата с очи, носленца и хиляди крачета като на гъсеница. А и ябълките, рабира се да не забравяме ябълките, този хубав есенен плод – дар за изобретателността на всички любопитни хлапета.

Освен по тривиалния начин за сурово хрупане, те могат да се поднесат и в различни превъплъщения, които децата да приготвят заедно с мама и татко в хладните неделни следобеди. С отрязана горна част и издълбани като купичка, в която да се сервира овесена каша или други нарязани плодове. Изпечени с орехи и мед, поръсени с канела и с топка разбита сметана. На малки парченца, забодени на клечка и потопени в шоколад, оваляни в счукани лешници.

Но пък върхът на лепкавото удоволствие биха били ябълките, потопени в топъл карамел. Е, може би след това на поуморените родители ще им се наложи да излъскат основно кухнята и да изтъркат добре хлапетата под душа, за да отстранят всички карамелни следи, но есента своенравно предизвиква към опитване на това кулинарно изкушение.

За направата им са нужни: 6 по-малки ябълки, 200 г меки дъвчащи карамелени бонбони, 3 с.л. прясно мляко, дървени шишчета.

Бонбоните се слагат в тенджерка с прясното мляко и се разтапят на бавен огън при непрекъснато бъркане. През това време децата измиват ябълките, отрязват с ножичка дръжките им и ги набучват на дървените шишчета. След като карамелът е готов, се оставя да се охлади за 5 мин. и идва ред на великото овалване. Всяка ябълка се потапя и завърта в карамела, така че той да полепне по цялата й повърхност. Готовите сладости се нареждат върху хартия за печене или алуминиево фолио.

Тук идва и времето за експерименти – върху карамела може да се поръсят счукани ядки, дребни шарени бонбони, да се налепят малки пуканки или сушени плодове – всичко зависи от желанията на децата. С шоколад могат да им нарисуват очи и уста, а на дървените шишчета да завържат панделка. След това мама и татко трябва да осигурят единствено поне час търпение, за да стегне хубаво карамела, преди всеки да получи по една заслужена ябълка на клечка.

Публикувано в www.dnevnik.bg.

You may also like...

5 Responses

 1. траяна says:

  Страхотна идея, ще се хареса у дома!
  Хубав уикенд!

 2. Bety says:

  Алия, страхотно си описала едни от най-хубавите моменти на есента.И толкова живописно-дъждовните дни-тях човек не е трудно да си представи, но уюта на топлия дом ,огласен от детски смях, аромата,който се носи от печени плодове и това да правиш нещо с децата си!

  Поздрави и усмихната нода седмица ти желая!

 3. Alia says:

  Благодаря ти Бети, хубава седмица и на теб!

 1. 21 October, 2011

  […] Есен на клечка / Публикувано на 21.10.2011 […]

Leave a Reply