Ден рожден :)

Днес е денят на френската гастрономия, разбрах от Мира. И някак това съвпадение ме накара искрено да се усмихна, защото е вкусно, носи ми провансалско настроение и ми ухае на лавандула. А защо съвпадение? Защото днес съпругът ми има рожден ден и сред кулинарните изненади, които съм подготвила за довечера (все още някои от тях са изненада, затова ще си мълча 😉 ) са се сгушили и няколко френски сирена.

За почти 10-те години, през които сме заедно, нито за миг не съм спирала да се възхищавам на Димитър и талантливата му душа, на силната му воля и целеустременост, на лекотата и финеса, с които върви през живота си, на мекотата на погледа му и винаги правилно казаните думи. Любов, пожелавам ти никога да не губиш огъня си, ръцете ти винаги да бъдат пълни с радост, сърцето с копнежи, а ума ти със спокойствие!

Всеки рожден ден заслужава и поне една шоколадова торта. Тази е с какаови блатове и крем от маскарпоне, сметана и шоколад. О, разбира се и ароматен захарен сироп с ром, който съвършено допълва вкусовете. Тортите не ми се отдават особено, но пък казват, че когато са от сърце и достатъчно сладки, дори и грозничките се преглъщат много добре 😆 .

А понеже и мъжете трябва да получават цветя от време на време, защото заслужават, поднесени в зелена ябълка е добър начин да се избегнат обичайните букети. Как се прави? Ябълката се издълбава с онази популярна джаджа за премахване на сърцевината, след това отворът се разширява с остър нож, в него се поставя малка пластмасова чашка за шот, пълни се с вода и се подреждат цветята. Воала!

Вълнуващ есенен ден ви пожелавам!

You may also like...

14 Responses

 1. traiana says:

  Да е жив и здрав рожденикът! Още много години щастие и обич между вас! А тортата е прекрасна!

 2. Еос says:

  Честит рожден ден на любимия ти, Ирина 🙂 Пожелавам ви всеки празник да посрещате с толкова обич и внимание!
  Прекрасна торта!

 3. Alia says:

  traiana, Eoc, благодаря ви много за пожеланията от мое име и от името на рожденика! 🙂 Аз, както винаги тортата не си я харесвам, добре че правя веднъж, максимум два пъти годишно. Поздрави и хубав уикенд и на двете ви!

 4. Lety says:

  Ирина, честит рожден ден на любимия ти човек! Да е жив и здрав, да ви свързват все така силни и дълбоки чувства и да споделите много радост и хубави моменти в живота!
  Тортата е чудесна, а ябълковия букет е много свежа и забавна идея 🙂 Сигурна съм, че са донесли много радост..
  Поздрав и хубави есенни дни!

 5. Честито и от мен, най – добри пожелания. Водя си статистика :)), за мъжките рождени дни фаворит е тирамису! Букета е страхотен!
  Поздрави!

 6. Dani says:

  Честит рожден ден на твоята любима половинка 🙂
  Да ви е хубав животът заедно !
  И още много поводи за такива красиви букети и торти!

 7. Lina says:

  Пожелавам на твоята половинка здраве, много щастливи и прекрасни моменти, любов и усмихнати и безоблачни дни 🙂 Тортата ти изглежда фантастично а цялата ти публикация е някак нежна и много много мила! Усмивки от мен !

 8. Alia says:

  Lety, Марияна, Dani, Lina – благодаря ви от сърце за хубавите пожелания!

 9. Мира says:

  Ирина, с малко закъснение – честит празник на любимия ти човек! Да е жив и здрав и да имате още много по 10 щастливи години заедно! Прекрасна торта по прекрасен повод 🙂

 10. Alia says:

  Благодаря, Мира, хубавите пожелания винаги са добре дошли и никога не са закъснели 🙂 !

 11. Честито Иринка, с малко закъснение! Да сте живи, здрави и все толкова щастливи! И да пуснеш все пак рецептата за тортата 🙂 А аз скоро ще споделя четвъртия си поред опит за “Захер”, но в мой вариант.

 12. Alia says:

  Благодаря и на теб, Весе, пожеланията са предадени 🙂 . В тортата няма нищо кой знае какво специално, но по-натам ще пусна рецептата. А на тема “Захер” все страдам, че е любимата ми торта и оригиналът е чак във Виена, но последно като бях в Залцбург, открих, че и там има едноимения хотел (и тортата съответно) , та се утеших малко 🙂 .

 13. Dani Dineva says:

  Здравей Ирина,
  сега откривам прекрасния ти блог, много е хубав и изпълнен с вдъхновение.
  Прекрасни неща правиш, поздравления.
  Тортата е невероятна, а тази ябълка ме плени.
  Поздрави .

 14. Alia says:

  Здравей Дани, благодаря за милите думи! А аз отдавна следя твоя блог и се възхищавам на изяществото на рецептите ти 🙂 .

  Поздрави!

Leave a Reply