Галет с рикота и домати

Има ли по-съвършена комбинация от тази на черен хляб, домати и свежо сирене? Трите вкуса се съчетават така прекрасно, че са си напълно самодостатъчни. Първо коричката на хляба – твърда, а душата му пръхкава и с дъха на цели зърна. После сочната сърцевина на домата, мека, почти без вкус на плод и влага, която попива бавно в трохите. И накрая сиренето – солено, точно колкото трябва, пръхко и ронливо, завършва идеалната симфония на хапката.

Galette. Галетът във френската кухня може да бъде много неща – от маслен сладкиш в Бретан до тънка палачинка с брашно от спелта в Нормандия. Въпреки многото лица има една детска песничка, която описва най-характерната му черта, а всичко друго са подробности, оставено на въображението: “J’aime la galette, savez-vous comment ? Quand elle est bien faite, avec du beurre dedans” – “Обичам галет, знаете ли как? Когато е направен добре, пълен с масло”.

Хубавото, безсолно масло е тайната на тестото за галета, която винаги го прави съвършен – дали отгоре ще е покрит с патладжани и сушени домати или със сини сливи, окъпани в захар, ако тестото е достатъчно маслено и ароматно, добрият резултат е гарантиран.

Но ние сме авантюристи, нали? Къде е предизвикателството, когато знаем, че рецептата ще се получи идеално, просто ако спазим задължителното условие? И какво ще се случи, ако го пропуснем?

Случва се ето този галет. С пълнозърнесто брашно, което след изпичане има невероятен характер – незабравим, с вкус на земя и спомени на жито. И зехтин, от онзи хубавия, който е смес от черни и бели маслини, обрани навреме, точно когато са уловили потайната нишка на съвършеното количество слънце и тръпчивост. Ей тази нишка търсим в дъха, който се измъква от стъкленото шише, няма ли я… губи се цялата композиция на тестото. Маслото е съвсем малко, за да сме честни все пак към традициите, но то идеално се съчетава със зехтина, придавайки му мекота на струйката.

Сърцето на галета е пълно със свежестта на леко сладката рикота. Сладка не като захар, а като неузрял плод, все още неуврен в себе си, готов да поеме или допълни други аромати, да се отдаде на силата на тестото и да полегне в прегръдката му без съпротивление. В нея обаче се е скрила друга тайна. Прясната, току- що откъсната мащерка, смачкана между пръстите, за да отвори всичките си сетива, клонче или две, колкото е нужно.

И накрая дивите домати. Не онези идеално кръглите, съвършено червените и гладко оформените. А дивите малки доматчета в тъмно зелено с фини кафеви нишки, бледо розово, под което прозират семките, онези с жълтото на изгрева и оранжевото на залеза, всяко от които има собствена идея какъв вкус трябва да носи един истински домат. Онези, които пазят нежни спомени за лятото, когато са били родени и за есенния звук, когато са били откъснати.

Галет с рикота и домати

 • 4 с.л. зехтин
 • 2 с.л. меко масло
 • 1/2 ч.ч. хладка вода
 • 1 жълтък
 • 2 1/2 ч.ч. брашно
 • 1/2 ч.л. сода
 • 1/2 ч.л. сол
 • 2 с.л. сусам
 • 250 г рикота + 1/2 ч.л. сол
 • 10 малки диви домата, в различни цветове или количество на вкус
 • мащерка

От зехтина, маслото, жълтъка, водата, брашното, содата, солта и сусама се омесва меко и еластично тесто – продуктите се добавят в изписаната последователност. Полученото тесто е с гладка консистенция, удобно за работа. Оставя се да отдъхне.

Прясната мащерка се накълцва или смачква с пръсти (аз използвах само листенцата на две дълги клончета) и се добавя към рикотата заедно със солта, обърква се добре. Доматчетата се нарязват на малки кръгчета с остър нож.

Тестото се разточва на голям тънък кръг. В средата му се изсипва рикотата и се разстила по кръга, като от ръба му се оставят поне 2-3 см. празен борд. Върху рикотата се нареждат доматите и отгоре се заливат с тънка струйка зехтин. Краищата на тестото се прегъват внимателно към центъра, като трябва да покриват малка част от плънката. Там където сгъвките на платката се срещат се притиска по-силно, за да не се разделят при печенето.

Галетът се пече на 180 градуса около 30 мин. или докато тестото покафенее приятно, рикотата се стегне в средата, а доматчетата изгубят част от сочността си. След като е готов се изважда от фурната и се охлажда добре върху решетка.

Преди сервиране се нарязва на триъгълни парчета. Поднася се с чаша червено вино. Опитва се. Не е ли това най-съвършената комбинация от вкусове? 😉

Снимки: Димитър Катерински

 

You may also like...

7 Responses

 1. kathryn says:

  И това, ако не е поезия….

 2. Йоана says:

  И аз за това си мислех докато четях – поезия. Дълбочината на погледа върху тези основни и съвсем обикновени продукти! В това май е истината – в простичките неща, макар и с повечко масло. 🙂 И разбира се отношението към тях. Малкото може да бъде много, зависи от коя страна гледаме.

 3. Alia says:

  kathryn, Йоана, благодаря ви! Радвам се, че съм успяла да намеря правилните думи, които да стигнат и до вас така както ги чувствам аз – като поезията на храната 🙂 . Напълно съм съгласна, обикновено простичките неща, особено онези, които крият отношение, спомен или чувство, са най-прекрасни – като хляб, потопен в гърненце къкрещ боб, като палачинките на мама и конфитюрът от череши на баба.

 4. Carey says:

  I made something very similar w/ tomatoes and ricotta but used a store maid pie dough and just mixed some salt, pepper, oregano, and Italian seasoning with some olive oil and baked it, was very yummy.

 5. traiana says:

  Страхотен галет, непременно ще го направя! Хубава седмица!

  • Alia says:

   traiana, благодаря ти – уикендът беше чудесен, надявам се и седмицата да е такава! Хубава и на теб, дано да ти допадне галетът 🙂 .

Leave a Reply