ммм, ягоди

С приближаването на месец юни полудявам за ягоди. Едно време баба ми запазваше от дребничките, цяла топяща се сладост в устата, замразяваше ги в камерата, посипани със захар и ме очакваше да пристигна за лятната ваканция, за да им видя сметката. И до ден днешен не мога да им се наситя, макар и тези в магазина да нямат много общо с онези от спомените ми, но все още успявам да открия тук-таме пръхкави и с нежна розова сърцевина, с дребни хрупкави семчици и незабелижими власинки.

И все още ги предпочитам с домашно кисело мляко, две-три лъжици захар, стъпила боса на терасата или седнала в сянката на лозата, в очакване на прашни забавления.

Но и в сладкиши, мъфини, пайове и бисквитки не бих ги отказала. Хапваше ми се нещо мекичко със свежи плодове, ванилия и малко кокос, и докато разсеяно сипвах ту от едното, ту от другото пакетче с благини, се случиха тези кокосови сладки.

Летни са, ароматно кокосови и леко киселички от ягодите. Напомнят ми за приключения и меки вечери 😉 .

Меки кокосови сладки с ягоди

  • 1 яйце
  • 85 гр. фини овесени ядки
  • 150 гр. кисело мляко + 1/2 ч.л. сода
  • 60 гр. разтопено масло
  • 120 гр. захар
  • 3-4 с.л. кокос
  • 180 гр. брашно
  • ванилия
  • 150 гр. ягоди или повече на вкус, нарязани на малки парченца

Маслото се разтопява на водна баня или в микровълновата. Яйцето, захарта и овесените ядки се разбъркват с вилица в купа. Към тях се добавят киселото мляко със содата, охладеното масло, кокоса, башното и ванилията. Разбърква се хубаво до получаването на гъсто лепкаво тесто. Накрая се добавят нарязаните на дребни парченца ягоди и се разбърква внимателно с лъжица.

В застлана с хартия за печене тава (или намазана с масло и поръсена с брашно) се сипват по две чаени лъжички от сместта на купчини, на разстояние една от друга и леко се заглаждат отгоре.

Сладките се пекат на 180 градуса до хващане на хубав тен.

 

You may also like...

6 Responses

  1. Nadinka says:

    Изглеждат чудно 🙂
    И каква носталгия ме връхлетя по онези лета, когато с боси прашни крака се промъквах до бабината кухня да свия нещо сладичко!

  2. Alia says:

    Nadinka, и аз не мога да се откъсна от носталгията, особено колкото повече наближава юни и ягодовото време…

  3. Lina says:

    Мммммм ягоди!!! Изглеждат превъзходно тези сладки 🙂 Пожелавам ти ягодова седмица – розова, ароматна и закачлива 🙂

  4. Alia says:

    Благодаря ти, Лина, пожелавам и аз много ароматна седмица 🙂

  5. Алия, блогът ти е чудесен – направо не знам как до сега не съм попаднала на него!
    Ще те следа с удоволствие!

    Поздрави най-сърдечни!

  6. Alia says:

    Мария, радвам се да те видя тук, аз пък отдавна съм почитател на твоя блог, само много не ме бива в коментирането, чета си под сурдинка с удоволствие :))

    Поздрави!

Leave a Reply