Масло, бадеми и Холандия

Много ми се иска да бъда там точно сега. Да стъпвам боса в тревите, да си пълня джобовете с пясък, вятърът да ми оплита косата и да не виждам нищо друго освен безкрайното, безкрайно синьо.

Е, в момента не съм на любимия си холандски плаж, а и трябва да почакам до лятото, за да изглежда точно както на снимката, направена от Д. преди няколко години, затова реших да си изпека поне един холандски сладкиш с бадеми, на който съм хвърлила око отдавна.

Интересното е, че нямам кой знае какво мнение за холандската кухня, даже никакво. Свързвам я с пушена риба, пържени картофки в хартиена фуния, вафли (тип тънки гофрети, слепени с мед) и едни от най-вкусните овесени бисквити, които съм опитвала. Много повече в главата ми изниква настроението по улиците, вдъхновението, което струи сякаш от всяка сграда, прозорец, витрина на магазин или кафене, и разбира се упойващият аромат на Северно море.

Този холандки маслен сладкиш много напомня на известния френски Gateau Breton, с тази разлика, че е още по-простичък, с плътен вкус, сякаш при всяка хапка в устата ви се случва чудото при създаването на бучка масло. Основната рецепта съдържа съвсем малко продукти, но те могат да се ароматизират по различен начин – с портокалова или бадемова есенция, или да му се придаде лимонов вкус с настъргана кора, есенция или лимонов сок.


Най-популярният вариант обаче е с добавката на счукани бадеми и точно такъв реших да го направя. Самото омесване на тестото е малко трудоемко, защото маслото се слага студено, нарязано на кубчета и отнема време и сили, докато се размекне от топлината на ръцете. Но пък изразходваната енергия после идеално се добавя с едно парченце от изпечения сладкиш, а ако притворя очи, докато хапвам, почти успявам да доловя дъха на влажен пясък и лятна трева.

Холандски маслен сладкиш
(Botterkoek)

250 гр. брашно
150 гр. пудра захар
220 гр. студено масло, нарязано на парченца
1/2 ч.л. сол
ванилия
1/2 ч.ч. счукани бадеми + капка бадемова есенция

1 жълтък, разбит с малко вода, за намазване
филирани бадеми за украса

Фурната се включва да загрява на 180 градуса. В купа се смесват брашното, пудрата захар, солта и ванилията и се объркват с дървена лъжица. Добавят се нарязаното на парченца студено масло и счуканите бадеми, след което започва да се мачка и меси – отнема поне 10 мин., докато се получи хомогенно маслено тесто.

Взема се кръгла форма, с откопчаващи страни или продълговата за кекс (както направих аз) и дъното й се покрива с хартия за печене, а страните й се намазват с масло. Тестото се разпределя с притискане в тавичката и се заглажда, отгоре се намазва с разбития жълтък и се поръсва с филираните бадеми. Сладкишът се пече 20-22 мин. или докато стане златистокафяв отгоре и кухнята не се изпълни с уханието на препечено масло.

Няма нужда от никакви добавки при сервиране, сам по-себе си има невероятно плътен и изразен вкус, но пък чаша горещо кафе никога не би била излишна. Да ви е сладко!

 

You may also like...

3 Responses

  1. Интересно изглежда този сладкиш, от страни ми прилича на по-сплъстена домашна баница и за това ми коства усилия да си внуша, че е сладкиш и да се опитам да си представя вкуса. Но това си е като предизвикателство!

    Честит празник на дамите днес от мен! Бъди преди всичко много здрава, обичана и с много поводи за усмивки, много поставени мечти, които след това да бъдат успешно постигнати, за да дадът път на нови мечти! Поздрави и весело изкарване на празника от мен

  2. glk says:

    Love your recipes. You should also post on http://www.tasteimonials.com They do not deny any pictures of food. To Tasteimonials, its about the food and recipe. Give it a shot. Its free.

  3. Almonds are always a great addition to a recipe. I also like using walnuts as an alternative.

Leave a Reply