Домашни бонбони “Ferrero Rocher”

През последните дни тук трябваше да се появят още няколко празнични рецепти, но за оправдание на липсата им ще кажа, че сме на малко предколедно пътешествие и не смогнах да ги напиша преди да тръгнем (нищо, че дни наред бърках и пекох усърдно, за да съм готова навреме). Успокоих се с това, че ще подготвя постовете, докато пътуваме с влаковете и после само ще ги пускам, но пък бях прекалено заета да гледам през прозореца, да чета, да си говорим с Д. и да изяждаме продукцията, така че изобщо не стигнах до рецептите 🙂 .

Затова сега освен тези бързи, вкусни и поне за мен много празнични бонбони, ще споделя с вас и един невероятно красив залез в Копенхаген от днес. Този град е сюрреалистичен, светлината над пристанището сякаш разказва някоя приказка на Андерсен…

Но за Копенхаген и красивото ни пътешествие ще разказвам следващата седмица, а сега да се върнем на рецептата.

Много харесвам бонбоните “Ferrero Rocher”, макар и да не съм любител на шоколада като цяло, но пък те са олицетворение на хубавия и вкусен празник – по всяко време 😉 . След като ги направих сама си признавам честно, че вече не бих се върнала към купешките, освен ако нямам време или желание за бъркане. А то не е нужно много – става голямо количество и достатъчно бързо, за да се наредят в списъка ми “пътуващи коледни рецепти”.

Домашни бонбони “Ferrero Rocher”


100 гр. безсолни, изпечени лешници
1 ч.ч. Нутела
1/4 ч.ч. много ситно смлени лешници
60 гр. вафлени фунийки за сладолед (има в Метро и Хит, успешно се заменят с обикновени пурички)
250 гр. натурален шоколад

Изпечените и обелени лешници се натрошават на не много дребни парченца, след което се смесват в купа заедно с Нутела-та и с лешниците на прах. Сместта се обърква добре и се оставя в хладилника да стегне, докато от нея лесно могат да се оформят топченца. През това време вафлените фунийки се натрошават на дребни парченца.

След като сместта е готова с чаена лъжичка се гребва от  нея и се оформят бонбоните, като всеки се овалва във вафлените фунийки. Бонбоните се нареждат в голяма чиния и се охлаждат отново, за да стегнат хубаво. Шоколадът се разтапя на водна баня и след като изстине всяко топченце се потапя в него.

Готовите бонбони се съхраняват на хладно (най-добре в хладилник) и издържат дълго време. Е, или поне докато ги излапате – а това става наистина бързо. Да ви е сладко и наздраве, чудесно си акомпанират с чаша  Pinot Blanc 🙂 .

You may also like...

12 Responses

 1. Milena says:

  По бонбоните мога само да преглъщам жадно, гледайки “вкусната” коледно-празнична снимка. Но това, което ме плени тук, е залезът в Копенхаген. За последните седмици, това сигурно е най-въздействащата снимка, която виждам из блог пространството. Поне на мен ми подейства много силно.
  Благодаря за споделянето на тази емоция!!!

  Хубави предпразнични дни ти желая, Ирина:)

 2. Бонбоните са чудесни !
  А залезът е приказен:)
  И двете са една много хубава
  предпразнична емоция!
  Поздрави и усмихнати предколедни дни!

 3. Ето къде е празничната рецепта с пет съставки :). Непременно ще изпробвам тази рецепта! Преди време правих бонбони у дома и се оказаха много сполучливи, така че явно тези неща са си съвсем възможни. Поздрави и приятен остатък пътешествие!

 4. Lina says:

  Бонбоните изглеждат просто чудесно вкусни 🙂 А залезът ме пренесе в приказка! Благодаря за споделената емоция! Пожелавам ти една вълшебна и приказна Коледа!

 5. Toni says:

  Имах удоволствието да пътувам тази година до Дания, така че с нетърпение ще очаквам да прочета и за твоите впечатления от тази толкова интересна страна. Снимката днес предвещава, че чакането ще си струва :))

 6. Прекрасни, прекрасни, прекрасни, пожелавам си повече енергия и амбиция в оставащото време до Коледа да ги направя за близките си! А на авторката, Весели празници от мен!

 7. Мисля още тия дни да ги пробвам 🙂 изглеждат и звучат БОЖЕСТВЕНО!! Страхотни бонбони!!

 8. Alia says:

  Радвам се много, че ви харесват момичета 🙂 А поздравленията за снимката предадох на фотографа и той благодари скрено :)) Копенхаген сега е най-впчечатляващ половин час преди да залезе слънцето и макар да уцелихме невероятно ниски температури, измръзването си заслужава заради тази вдъхновяваща коса светлина…

  Весела празнична подготовка на всички!

 9. Екатерина Тодорова says:

  мммм….

 10. Мария Тодорова says:

  мммммммммммммм

 1. 18 November, 2011

  […] Домашни бонбони “Фереро Роше” […]

Leave a Reply