две готварски книги

Този пост трябваше да включва една готварска книга, една зеленчукова сергия и една пощенска кутия. Баварската есен обаче беше рязко избутана от баварската зима и затова ще се задоволя само с две готварски книги и очакване на слънцето отново да се промъкне, за да се случат и останалите запланувани неща.

Ноември е най-любимият ми месец, приличаме си, можем да мълчим заедно, без да е неловко и харесваме едни и същи настроения – чай от горски плодове, капучино с три пръста пяна и от време на време ванилов сладолед.

Но мисълта ми беше за готварските книги. Склонна съм да се пристрастявам към тях, затова и си купувам рядко. Но миналата седмица “обстоятелствата наложиха” да си избера и аз веднага се хвърлих на Гордън Рамзи. Тази е една от по-непопулярните му, но аз бях привлечена от разнообразието, което предлага. Някак не харесвам готварски книги, които са само за салати или само за сладкиши, предпочитам събрани на куп от различни места и за всеки повод.

Харесвам Рамзи, защото е шотландец и защото нямам особено високи очаквания от британската кухня, обаче той се справя наистина много добре с преобразяването й. Умерен е в съставките и подправките, не претрупва ястията си, но най-вече притежава таланата да превърне една класическа рецепта с малко промени в нов и хем познат, хем вълнуващ шедьовър. Освен това не е привърженик на “зацапаните чинии” или типа минималистични ястия, които те карат да се чувстваш на вековна диета и освирепял от глад, макар да приличат на картини на Миро и да радват окото.

Като казах минмализъм и иде ред на втората готварска книга. Тя е безплатна и всеки може да си я изтегли от ето тук. Авторката й, австралийката Джулс, се е съсредоточила в това да създава ястия, които включват по точно 5 съставки и се приготвят за около 10 мин. Рецептите й са семпли, интересни и наистина спестяват време, разходи и пренасищане на вкусовете.

Попаднах на блога й съвсем случайно и прекарах цяла вечер да чета за това как е работила в компания, която създава и тества шоколад, опита й като начинаеща вегетарианка и интересните й истории за минималистичния начин на живот като цяло. Е, аз съм от хората, които периодично разчистват, изхвърлят и се заричат, че няма да се затрупват с толкова вещи, докато само след няколко месеца съм зарината от всякакви форчмички за печива и сладки, бъркалки, чинии и чинийки и… Но пък това не пречи да се опитвам често.

Двете книги, по свой собствен начин ми разкриха нови светове, но не точно с новаторство. Нали се сещате как трима души могат да гледат една и съща картина и да виждат седем различни неща? Е, аз най-много обичам да чета готварски книги, за да разбера какво виждат другите в лицето на картофа, пая с ябълки и пилешкото с пармезан. И винаги се изненадвам с удоволствие 😀 .

You may also like...

8 Responses

 1. ejjjik says:

  Звучи супер! Прииска ми се и на мен! Всъщност искало ми се е и много други пъти да п(р)очета някоя готварска книга на хора, които харесвам (French Kitchen на Джоан Харис или Mastering the Art of French Cooking на Джулия Чайлд например) повече заради четенето и по-малко заради готвенето, но винаги ме е спирало това, че те готвят месо, а аз съм вегетарианка, а все повече и веганка 🙂
  Затова искам да те попитам дали се сещаш за някоя наистина хубава книга без месо 🙂
  В замяна мога да ти препоръчам една, за която много съм слушала и за която знам, че е наистина хубава за четене (от Кери Смит например) – http://www.goodreads.com/book/show/3090282.A_Homemade_Life
  (и която току-що си поръчах за Коледа :-))

 2. Alia says:

  О, тази, която си показала ми звучи интригуващо, слагам я и аз в списъка за Коледа, както и на Джоан Харис – не знаех, че има такава 🙂 А книгата на Джулия Чайлд е интересна, аз ям много рядко месо и на мен там ми дойде в повече, но рецептите за сладкиши са много хубави, има страхотни пайове, бриоши, крем брюле…

  А иначе съм чела, че ето тази за вегетариански рецепти е много хубава: http://www.goodreads.com/book/show/923852.A_Year_in_a_Vegetarian_Kitchen – разделена по сезони, които ми харесва най-вече 🙂

 3. Des says:

  ау, завиждам аззз 😉

 4. ejjjik says:

  Мм, благодаря ти 🙂

 5. Alia says:

  Des, книгата на Рамзи в Amazon е на приемлива цена, мисля че британския доставя и до България?

  Бистре, сега тъкмо прочетох, че Джейми Оливър, когото също харесвам, подготвя книга с вегетариански рецепти, но не знам кога ще излезе. Ще го очаквам с нетърпение, той е много весел. Аз ям много рядко месо от дете, но не бих се нарекла вегетарианец, все пак ми се случва понякога…

 6. Привет-мривет,
  открих твоето чудно виртуално кътче покрай Мария и нейния блог LaMartinia. Тук ще надниквам още много пъти, защото е много романтично и поетично, нежно и вкусно място.Поздрави и много усмивки!
  Пепеляшка- също Мария

 7. Alia says:

  Много се радвам, че ти харесвам тук и винаги си добре дошла, Мария! 🙂

 8. Plamena says:

  Zdraveite!Knigata na Ramzi ima li q na bylgarskh?

Leave a Reply