игра на слънце и кестени

Слънцето подскача по листата на кестена и се гуши в ъглите. Това е първото, което виждам, още преди да отворя очи.

И после мокрите тихи улици, по които минавам, за да стигна в парка. Пия кафе сама, на непозната пейка и се усмихвам. Всичко е толкова зелено, че чак ме боли. Съсредоточавам се и потчи успявам да накарам мислите в главата ми да заглъхнат, сърцето ми да не препуска лудешки в очакване на напрегнат ден. Краката ми да не изтръпват от нетърпение да им се случи нещо.

В някои дни ми отнема часове, докато накарам тялото си да осъзнае, че днес няма да отиде на работа. Днес ще прави каквото си иска, ще се разхожда, ще пие кафе, ще разглежда десетките пекарни в квартала, ще вкусва и ще ражда идеи.

Толкова дълго очаквах да дойда тук, да забравя София (обичам го този град, но така ме изтощава), да се вкопча в свободата си, че се пренавих като пружина от очаквания, вълнения, радост и ентусиазъм. Десет дни по-късно се събудих изтощена от себе си.

Тази сутрин отново отидох в парка и започнах самоубеждаването: “Стига си мислила, отпусни се, не бързаш за никъде, наслади се, ще направиш всичко, което искаш, имаш време”. Ужасно ми е трудно да си повярвам и сякаш сънувам нечий друг прекрасен, спокоен, мек живот. Толкова е меко всичко в деня ми сега, меко и прелита като бледа светлина.

Всъщност си имам задача, най-важната от всички. Да променя себе си, да доведа в сърцето си покой, да обуздая всички мисли, гневът, тъгата и да освободя място за идеите, които ме преследват от години. Надявам се, че ще успеят да стигнат до ръцете ми най-после да излязат от мен 🙂 .

Трудно ми е да пиша с молив, на хартия, само за мен. Или в този блог. Изобщо трудно ми е да пиша без ясно определена задача, сковавам се от страх и недоверие. Дресирам думите, но не и вдъхновението, което потрепва неочаквано, за малко и само понякога.

Дали е духче, мисъл, биологичен процес не знам, но го очаквам и се надявам да дойде.

С празно сърце и отворени очи, с ръце отпуснати в скута, стоя на прозореца и се уча да бъда търпелива.

You may also like...

Leave a Reply