Компелкси, комплекси

Не обичам националните комплекси.

Българите определено имаме такъв по отношение владеенето на чужди езици. Все се притесняваме, че не говорим правилно английски – да, в личен план е полезно човек да е самокритичен.  Но непрестанното критикуване на сънародниците ни  за лошо произношение, словоред, грешки и т.н. ми се струва прекалено и нелепо.

От една страна, не смятам, че това  е най-важното – къде по-смислено е да се чуваме и разбираме, колкото е възможно повече.

Вярвам, че англичаните са се примирили с факта, че целият свят се опитва да им говори езика. Едва ли страдат от ужасните акценти 😉 .

От друга до момента не съм срещала чужденец, който да ми направи забележка, че не владея добре майчиния му език. В Испания са коментирали интонацията ми, която няма нищо общо с тяхната, но по-скоро като изненада как различно звучат иначе познатите думи.

Докато, ако някой чужденец се опитва да говори български и полага усилие, ние се скъсваме да го поправяме за всяка грешка. Което изобщо не е мило.

Наистина много по-важно е какво казваме, а не как точно го казваме.

You may also like...

3 Responses

 1. Di says:

  Izviniavai za latinicata no niamam komp v momenta. Syglasna sym 4e imame mnogo kompleksi, no kak da ne se pritesni chovek ot nedobriat si angliiski, kato postoianno po mediite ni pluiat kak v BG nikoi ne govorel chujdi ezici, nishto che kato biah v romania sreshtnah samo 1 chovek koito govoreshe angliiski. No tova e malka chast ot nasajdanite kompleksi,siakash sa ni malko nasledenite ot minaloto

 2. Vava says:

  Че сме критични към другите – да, към себе си, уви, не толкова. Налага ми се да ползвам английски в работата си ежедневно и, ако в началото съм имала притеснения за “качеството” на изговора, сега е важно само да се разбираме. Виждам, че същото важи и за колегите ми. Ползата за мен от това да говоря с някой native speaker, е че започвам повече да се старая.

 3. Alia says:

  Всъщност негодуванието ми е вдъхновено от един тон коментари за “случая Румяна Желева” и как всички повтарят “колко и е лош английския”, а не се обръща внимание на истинските причини за нейния провал.

  Дразни ме факта, че сме ужасно критични към другите без да оценяме реалните качества или недостатъци. И да, наистина ни се насаждат много комплекси, но пък нали затова сме разумни хора – да отсяваме сами, с главата си, кое е важно?

Leave a Reply