Дюли и карамел

Едно време баба държеше дюли на перваза и вечер като си лягах ми миришеше на хлад и есен. Сложих си и аз тази година и макар да не е съвсем същото, са в чудесен унисон с вятъра, дъжда и замръзналия ми нос.

Постояха на прозореца, изпекох няколко с мед и орехи, хрупах сурови и накрая реших да забъркам последните две на мъфини. Така се рзвихриха тия ми ти дюли, в съчетание с кафява захар, ванилия и карамел, че направо дъхът ти спира от  аромат и сладост.

2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. разстопено масло
сок от половин портокал
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
1/2 ч.л. сол
1 голяма дюла или две по-малки
3 с.л. кафява зах
ар

Дюлите се настъргват и се разбъркват с кафявата захар, оставят се настрана Яйцата, стопеното масло, захарта и сока от портокал се разбиват с миксер. Брашното се пресява с бакпулвера, ванилията и солта, и се добавя към първата смес, бърка се  миксера, докато стане гъста хомогенна смес. Тестото се разпределя във формички за мъфини и се пече на 180 градуса.

След като мъфините изстинат се заливат с карамел, направен от разстопена захар с малка бучка масло. Глазурата става твърда и хрупкава, което не би харесало на всеки и спокойно може да се пропусне.

You may also like...

2 Responses

 1. Анета Савова says:

  Здравейте,Аля!
  Целият Ви блог ухае на канела, ванилия, дюли,
  козунаци и струи някаква хармония, спокойствие
  и красота от думите, че, мисля си,човек трябва да е орисан
  от най-добрите вълшебници, за да постигне този
  стил, удоволствие е да чета споделените от Вас неща.
  Имам желание да пробвам тази рецепта и прочетох в по-
  ранен пост, че сте си сменили печката,това ми предстои
  и на мен.Умението да се приготвят тестата е несъмнено важно,
  но и печенето не е по-малко.Бихте ли споделили, понеже казвате,
  че новата Ви пече добре, на каква сте се спряли .

 2. Alia says:

  Здравейте, Анета, благодаря за хубавите думи!

  За печката основното ми изискване беше да е малка и купихме ето тази на Diplomat – http://diplomat.bg/product_details.pcgi?product_id=333 .

  Устройва ме напълно, защото заема малко място, мога да сготвя всичко и не ми липсват някакви функции. Единственото неудобство на малките печки, е че тестените изделия има опасност да изгорят отгоре, заради близостта на горния реотан – този проблем го няма при големите.

Leave a Reply