Расте ли расте

Десет дни след засаждането на миниатюрните саксийки, само портокалът още не се е показал. Най-високото е слънчогледът, който имах чувството, че расте с минути и упорито се обръща към светлината 🙂 . В червената саксийка са фъстъците и там едно мъничко нещо е започнало да излиза, а до него ягодите – виждат се едва няколко стръкчета, но вярвам, че скоро и те ще се покажат.

Поливам ги два пъти дневно, защото четох, че цветята е най-добре да им се дава вода, когато почвата е още леко влажна – сутрин или вечер. Ако е сух горния пласт, много бързо се абсорбира, изтича през дупчицата отдолу и няма ефект за растението.

А това е слънчогледът в цялата му прелест, скоро ще трябва да го пресадя в по-голяма саксия:

You may also like...

4 Responses

 1. opa says:

  сподели от къде черпиш информация относно градинарството 🙂 мерси и успех с растенията

 2. gradinar says:

  “цветята е най-добре да им се дава вода, когато почвата е още леко влажна” – Не е вярно! Така рискуваш: намален приток на въздух до корените, загниване, развиване на плесени и насекоми.
  За повечето растения поливането е по-добре да става, когато горните 1-2 см от почвата са сухи на пипане – 2-7 дни в зависимост от размера на саксията, температурата, влажността на въздуха и тн. При по-рядкото поливане корените се стимулират да растат в дълбочина. Но докато корените не са стигнали по-надълбоко – може и по-често.
  Ако водата се оттича без да намокри – добави малко (домашен) сапун еднократно към водата. За сухолюбиви растения (кактуси и тн) – напръскай с пръскалка почвата преди да полееш, така ще попие равномерно.

 3. Alia says:

  @opa, по принцип от баба ми и майка ми, но в случая четох някакво списание от типа “Моята градина”, забравих как се казваше…

  @gradinar, сигурно си прав, не разбирам много от цветя, но аз така или иначе трудно се класирам да ги полея, докато е още влажна, защото забравям. Благодаря за съветите, ще се възползвам.

 4. Mia Aurora says:

  хей как се зарадвах като дете като видях “живота” в твойте саксийки ; )

Leave a Reply