Гурме в саксийки

Оказа се, че имам събрани десетки рецепти на няколко компютъра – харесала съм нещо, запазила съм линк и после е изветряло. Все се каня да ги преведа и запиша в тефтера, но пък времето не стига. И, воала, вече си имам програма, в която много, много лесно се запазват рецепти, може да се прикачи снимка, има поле “източник” и мога да импортвам директно от няколко сайта. Изобщо това Gourmet е прекрасно 🙂 . Много му се радвам и упорито го зареждам с рецепти. Димитър тества няколко програми и единодушно решихме, че тази е най-хубава:

А от последното си пътуване до Холандия милото ми момче донесе пракрасни малки саксийки със семенца. От снимката се вижда, че едните са съвсем дребнички, в сравнение с портокала, а по-голямата е именно за садене на портокал 🙂 . Толкова са мили, пръстта е под формата на пресовано кръгче, което трябва да се напръска с малко вода и за секунди се превръща в рохка пръст.

Имам си ягоди, слънчоглед, два вида цветенца, портокал и фъстъци.


На етикетчетата пише, че от 2 до 4 седмици трябва да поникнат и аз вече нямам търпение. Ето ги посадени и наредени на перваза, в очакване на утрешното слънце. Дано оцелеят 😆 .


От външната страна на перваза е ментата, която отдавна порасна, веднъж жегата почти я умори, но се съвзе. Бях я планирала за мохито, обаче май не го харесвам това питие, та ще се ориентирам към пиле с мента или курабийки с мента, хм…

You may also like...

6 Responses

 1. Mia Aurora says:

  Здравей alia ; ))много отдавна чета блога ти,много ми харесва ; )най сетне се реших да ти пиша,за да ти кажа колко е сладурски блога.А тези саксийки подарък са страхотни,жалко че не продават такива тук в Бг.Пожелавам ти хубав ден ; ))

 2. Alia says:

  Благодаря ти, радвам се, че ти харесва в моята градина 🙂 .

 3. Здрасти 🙂
  Аз да попитам Димитър Велики какво обърках 🙂
  Пробвах да си инсталирам гурмето, то си пожела да търся gtk+ runtime 2.12.9, намерих го, сложих го, инсталирах гурмето и хоп – Errors occured:
  See the logfile ‘C:\Program Files\Gourmet\Gourmet.exe.log’ for details.
  И там вече бях хвърлена в музиката:
  Traceback (most recent call last):
  File “Gourmet.pyw”, line 2, in
  File “zipextimporter.pyo”, line 98, in load_module
  ImportError: MemoryLoadLibrary failed loading gtk\glade.pyd
  Traceback (most recent call last):
  File “Gourmet.pyw”, line 2, in
  File “zipextimporter.pyo”, line 98, in load_module
  ImportError: MemoryLoadLibrary failed loading gtk\glade.pyd

  А може ли да е щото съм на някаква странна версия на Win XP?

 4. Alia says:

  Привет :))
  Попитах Димитър Велики, но той използва Линукс и за съжаление няма идея какъв е проблемът, инсталирал ми я е на Debian тогава. Предполагам, че си открила Уиндоус версия на програмата? А инак за Уиндоус има доста такива варианти, че и по-добри предполагам.

 5. Хммм.
  Аз пък не открих нищо, което да ми хареса. Явно просто ще разпечатам няколко десетки рецепти и ще ги залепя в жълтата тетрадка.
  Но пък мерси и на двамата 🙂

 1. 29 January, 2011

  […] жълтия рецептурник, защото така и не си намерих читав органайзер за рецепти. Поне не за Windows XP и поддържащ кирилица. Да се надяваме, […]

Leave a Reply