Отражения, джинджифил и снежни кристали

Казвам си, ще издържа и тази зима. Студът ме опустошава. Ръцете ми се напукват, косата ми се пълни с електричество. Краката ми се смаляват от мразовити пориви. И думите ми вехнат като забравено мушкато на прозореца.

През зимните месеци отчаяно се хващам за всяка тънка сламка топлина. Крия се в осветени и топли магазини, приютявам се под чужди навици. Подслушвам случайни разговори в кафенето. Ходя с разкопчано яке, докато снегът бръска лицето ми. Инатливото ми съпротивление никак не променя факта, че четири месеца ще бъда затворник на полото, сковаността и статичното електричество.

Снощи за първи път усетих краткия проблясък, който всяка година ми напомня, че има и нещо хубаво. След работа да отида в “Слънчоглед” и да докосвам шарени отражения. Следобед да си направя лют чай от джинджифил и лимон, който все повече ми харесва. И в кухнята, до прозореца, да пълня очите си със заснежени покриви. Огромно капучино и две цигари сутрин, преди да са дошли всички, докато времето е бяло, чисто и невинно. Топъл дъх, който изпотява погледа ми.  И вечер, когато се прибирам и измивам деня с гореща вода, докато кожата започне да щипе.

Изпращам себе си към спирката на автобуса и после се посрещам в кухнята, с мека кожа и лъскава коса. Онези, другите, напуканите остават пред вратата, да чакат сутрешното ми обличане.

You may also like...

3 Responses

 1. Green says:

  Зимата е неприятна, заради студа. Но не мога да я мразя, защото тя ми носи уюта да се прибереш в къщи, да седнеш на топло с чаша чай и бисквити и да отвориш отдавна забравената книга. Дори я обичам, обичам Коледните празници, обичам отново след една година да се съберем родата, да обсъдим последните клюки между нас, да опитам отново любимите ми гозби.

 2. Des says:

  още като видях заглавието и погледнах към чашата си чай джинджифил и лимон 🙂
  на здраве с чаша топъл чай. 🙂

  между другото думата която трябва да напиша, за да публикувам този коментар е toast 🙂

 3. Alia says:

  Наздраве, Des 🙂

Leave a Reply