Яйчена кутийка и портокалови кексчета

Така, определено продължавам да скучая вкъщи. Днес следобед гледах като лъв затворен в клетка 🙂 . Поредната ми жертва се оказа една обикновена картонена кутийка за 6 яйца, която се превръна в кутийка за шевни принадлежности.

Първо е хубаво да се почисти, едно памуче със спирт няма да й навреди. За всеки случай улейчетата се застилат с шарена хартия, плат или каквото друго се намира под ръка. На капачето се залепва дебел плат или филц, на който да се забождат иглите и топлийките. И понеже разполагам с голямо количество златна темпера, “артистично” намацах където ми падне. Вече няма да се чудя къде да държа всички копченца, топченца, кончета, панделки и прочие, а току виж започна и да шия по-често 😉 :

А вчерашното ми добро дело за деня бяха едни малко грознии, но мнооооого вкусни и ароматни портокалови кексчета с глазура. Мама ми купи специална тавичка за мъфини, нямаше как да не направя веднага, за да я почерпя 🙂 .

2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. разстопено масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. фреш от портокал
2 ч.ч. брашно
1 с.л.  бакпулвер
1 с.л. настъргана портокалова кора
1 ванилия

100 гр. пудра захар
1 с.л. портокалов сок

Яйцата, захарта, маслото, прясното мляко и портокаловия фреш се разбиват с миксер. Отделно се смесват брашното, ванилията, бакпулвера и портокаловата кора, след което се прибавят с бъркане към първата смес. Разсипва се във формички за мъфини и кексчетата се пекат до зачервяване на 180 градуса. През това време се прави глазурата – пудрата захар и 1 с.л. портокалов сок се смесват и разбъркват хубаво. След като мъфините изстинат върху тях се разпределя глазурата.

Спокойно, в понеделник се връщам на работа. Дано до тогава не ми хрумне да изрисувам компютъра със златната темпера 😆 .

You may also like...

Leave a Reply